Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tamási-bemutató és kiállítás

Tamási-bemutató és kiállítás Kultúra

Névadója születésének 125. évfordulója alkalmából Tamási-évadot hirdet a Tamási Áron Színház, melynek nyitóelőadását az író születésnapján, ma este 7 órától tartják a színház nagytermében. Tamási Áron Hullámzó vőlegény című darabját Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója rendezte.

Hirdetés
Hirdetés

A bemutatóval egybekötve egy Tamási-kiállításra is sor kerül az előcsarnokban, melyet Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője és Bocsárdi László, a színház aligazgatója nyit meg a bemutató előtt, 18 órai kezdettel. A Tamási Áron születésének 125. évfordulóján bemutatott kiállítás címe „A tiszta lelkiismeret szavának akartam szabadságot adni…”. A tárlat törzsanyaga a Magyar Művészeti Akadémia és Magyarság Háza együttműködése révén jött létre, ezt bővítette ki a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház a jeles évforduló alkalmából.

A Hullámzó vőlegény egy fiatal keramikus (esetünkben festőművészből lett képkeretező), Bodrogi Antal kilátástalannak tűnő életébe enged betekintést, aki tehetséges, ám hiába járja a városokat tucatárujával, az anyagi csőd szélén áll, rengeteg embernek tartozik. Reménytelen helyzetében elfogad egy házassági ajánlatot, és egy számára gyakorlatilag ismeretlen, de gazdag vénlányt készül elvenni, miközben valójában egy másik lány iránt vonzódik. Érzi, hogy értelmetlen az érdekházasság, tudja, hogy értéktelen portékákat alkot a haszonszerzés reményében, mégsem lát más kiutat a helyzetéből, így magánemberként és művészként is válságba kerül az önazonossága. Vajon az anyagi érdekek vagy a „tiszta lelkiismeret szava” kerekedik felül a döntésében, vajon a jólét vagy a szerelem fogja meghatározni a további életét? Vajon lehet-e kompromisszumok nélkül élni? Vajon meddig mehet szembe az ember a saját meggyőződésével, ízlésével a megélhetéséért?

Tamási meseszerű példázata a második világháborút követő válság kontextusában íródott, így annak erkölcsi tanulságai mintaként szolgálhatnak a mindenkori válsághelyzetben élő ember boldogulásához.

Az új előadás színpadra állításában Albu István rendező közvetlen munkatársai voltak: Szőke Zsuzsa (díszlet- és jelmeztervező), Bocsárdi Magor (zeneszerző), Rancz András (video design), Demeter Márk-Cristopher (rendezőasszisztens), V. Bartha Edit (ügyelő) és Dobra Mária Magdolna (súgó). Előadók: Kónya-Ütő Bence, Pálffy Tibor, Vass Zsuzsanna, Erdei Gábor, Derzsi Dezső, Benedek Ágnes, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Szakács László, D. Albu Annamária, Márton Lóránt, Fekete Zsolt, Szalma Hajnalka, Beczásy Áron, Varsányi Szabolcs, Nagy-Kopeczky Kristóf, Korodi Janka, Bocsárdi Magor, Gáspár Csaba, Pignitzky Gellért.

Szervezők: Tamási Áron Színház, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Együttműködő partnerek: Magyar Művészeti Akadémia, Magyarság Háza.

Fotó: Tamási Áron Színház

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük