Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Antigoné győzött

Antigoné győzött Kultúra

Szombaton a Kőrösi Csoma Sándor Líceum szervezésében, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal támogatásával a kulturális sokszínűség napja alkalmával a 8. Juventus Színházi Fesztivált tartották meg a helyi művelődési központban Kovásznán.

Az idei fesztiválon fellépett a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum magyar és román drámatagozata Fazakas Misi és Mucha Oszkár vezetésével, a brassói Grimasz Bálint Ferenc rendezésével, a marosvásárhelyi Refi színpad Márton Csilla irányításával, valamint a kovásznai Kőrösi Coma Sándor Diákszínpad Molnár János vezetésével. A meghívottak listáján szerepelt még a segesvári Carpe Diem, valamint a panciui színjátszó csoport, de a két társulat végül nem jelent meg.

A bemutatott darabokat Zorkóczy Zenóbia színésznő, Ferencz Éva, az Udvarhely Alkotótábor szervezője, illetve Popa Annamaria, az Andrei Mureșanu Színház igazgatónője alkotta zsűri szakvéleményezte. A döntésük értelmében első helyezett lett a Plugor Sándor Művészeti Líceum magyar drámatagozata, őket követte a KCSS Diákszínpad, illetve a Refi színpad. A román nyelvű előadás kategóriájában, egyedüli benevezőként, első helyezést ért el a Plugor Sándor Művészeti Líceum román drámatagozata. A brassói Grimasz előadása eredetiségi különdíjban részesült. A színészek és vezetőik serleget, oklevelet, illetve könyvjutalmat kaptak, ez utóbbi adományt a Szent Gellért Lovagrend kovásznai szervezete ajánlotta fel a szervezőknek.

Hirdetés
Hirdetés

A darabok méltatása kapcsán Zorkóczy Zenóbia elmondta, bár diákszínjátszókról van szó, olyan alakításokat is látott, amelyek már a profi kategóriában is megállnák a helyüket. Külön méltatta a győztes csapat Antigoné című darabját, amiért ennyire hitelesen színre vitték a művet. Ferencz Éva szerint az előadott művek hihetetlenül pontos tükröt tartottak a felnőtteknek.

Megkérdezésünkre Bálint Ferenc rendező elmondta, bár először vesznek részt a kovásznai fesztiválon, mindenképp elégedettek a szervezéssel, illetve a lehetőséggel, hogy a szórványból (Brassó mellől) érkezve is megmutathatták munkájuk eredményét a fürdővárosban.

A rendezvény egyik főszervezője, Molnár János lapunknak úgy értékelte, hogy a rendezvény színvonalának a fokmérője, hogy nem voltak értéktelen darabok a fesztiválon. Minden csapat a legjobb formáját hozta, ügyesen szerepeltek a diákok, és a rendezők is kitettek magukért. A verseny mellett fontos része volt a fesztiválnak, hogy a színjátszók egymás előadásait látva leshettek el technikákat, fortélyokat. Molnár János leszögezte: jövőben ismét megszerveznék az immár 9. Juventus Fesztivált Kovásznán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük