Felhívás!

Akik nem adták fel

Akik nem adták fel Kultúra

Ma és holnap ismét Háromszék vendége lesz a múltunk dicső fejezeteit tényekre alapozva feldolgozó, történéseit olvasmányos regényeiben megjelenítő, és ily módon az önazonosságtudatunkat erősítő anyaországi dr. Cey-Bert Róbert Gyula író, szabadságharcos, gasztronómus, őstörténet-kutató. Ezúttal az 1956-os szabadságharc győzelmét és leverését a résztvevő hitelességével elénk táró A szabadságharcos, valamint a hazáért folytatott küzdelemnek emléket állító A Székely Hadosztály című kötetei kapcsán tart előadást.

A Corvin köz legendás parancsnoka, Pongrátz Gergely így vall (2004) az 1956-ban vele vállvetve küzdő szerzőről: „Dr. Cey-Bert Róbert Gyula, az akkori Corvin közi Robi a szabadságharc vérbe fojtása után nem hagyott fel a szabadság gondolatával. Tovább harcolt, küzdött a világnak azon tájain, ahol az emberek fegyvert fogtak a megszálló, elnyomó hatalom ellen.” A harcokban szintén résztvevő Pongrátz András pedig a bevezetőben többek között a következőket írja: „Robival egyidősök voltunk, harmadikos gimnazisták, barátok és ifjú szabadságharcosok. Példaképünk a csatatér Petőfije volt, és mind a ketten egyformán gyűlöltük a hazánkat fojtogató, léleknyomorító zsarnokságot.”

A budapesti Püski Kiadónál 2018-ban megjelent regényről Kassai Lajos világhírű lovasíjász és dr. Gróf Bethlen István egyetemi tanár is elismerően nyilatkozik. Ez utóbbi így fogalmaz nyolcoldalas tanulmányában: „Cey-Bert Róbert Gyula legújabb könyve vérzivataros, függetlenségünk kivívásáért, megtartásáért, legtöbbször visszanyeréséért folytatott akár győztes, akár vesztes, de mindig hősies küzdelmeink legfelemelőbbikének, az 1956-os Szabadságharcnak állít méltó emléket.” „A forradalom eseményeit feldolgozó naplószerű, regényes műben megelevenedik a Corvin köz, a legfőbb harcok helyszíne, a pesti srácok, a felkelő munkások, az egyetemisták és a székely-csoport, lelkesítő bátorsága” – olvashatjuk Stefka István előszavában.

A Székely Hadosztály címmel 2019-ben szintén a Püski Kiadónál megjelent mű regényes formában tárja az olvasó elé a Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezésére, Kratochvil Károly ezredes által megszervezett honvédelem mozzanatait. Az 1918. október 31-én puccsal hatalomra került balliberális Károlyi–Jászi-kormány ugyanis leszerelte és feloszlatta az I. világháború csatatereit megjárt harcedzett magyar hadsereget. És tette mindezt egy olyan történelmi pillanatban, amikor az antanthatalmak által támogatott szomszédok dögkeselyűként támadtak Magyarországra, hogy minél nagyobb szeleteket hasítsanak ki a testéből. A székelyek azonban fegyvert ragadtak, annak ellenére, hogy az említett hazaáruló vezetés mindent elkövetett, hogy ellehetetlenítse a harcukat. Éppen ezért Cey-Bert Róbert e regénye megírásával a nemzet adósságát rótta le azon hősök előtt, akik az ellenük forduló vörös hadsereggel a hátukban sem adták fel a szülőföld védelmét a túlerővel szemben.

A szerzővel való találkozásra Sepsiszentgyörgyön ma 18 órakor kerül sor a Székely Nemzeti Múzeumban, holnap 18 órakor pedig a kézdivásárhelyi Vigadóban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások