Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A világ nem tér és idő

A világ nem tér és idő Kultúra

A Székely Nemzeti Múzeumnak a sepsiszentgyörgyi Lábasházban található Pincegalériájában de­cember 17-én, pénteken délután megnyílt Baab József, jelenleg Sepsiszentgyörgyön élő szabadúszó művész Visszaveszem a nevemet című tárlata.

Hirdetés
Hirdetés

Amint az alkotótól megtudhattuk, a kiállítás nem szokványos elnevezésének valós alapja van, hiszen eddig Bob Józsefként volt ismert, Baab néven első alkalommal lép közönség elé. Történt ugyanis, hogy a szatmári születésű, de Bukarestben dolgozó nagytatája Bab családneve a román fővárosban Bobra módosult. Az unokája pedig most látta elérkezettnek az időt, hogy egyelőre csak művészként ugyan, de visszavegye a család eredeti nevét, amelyhez hozzábiggyesztett még egy „a” betűt, hogy ne lehessen őt Babszem Jankónak becézni.

Az itt és most látható alkotásaival kapcsolatban rámutatott, hogy számára „a festés esemény önmagában is, semmi más nem korlátozhatja, nem ejtheti rabul.” Így hát „ezek a munkák nem akarnak magukba szippantani, hanem e helyett visszafordítják a rájuk szánt figyelmet a szemlélőre, kapcsolatba hozzák önmagával”. Kiderült továbbá, hogy felfogása szerint „a világ nem tér és nem is idő, hanem az, ahogyan együtt élünk.”

Az ilyen és hasonló filozofikus gondolatok szülte festményeket jövő év március 6-áig lehet megtekinteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük