Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A román kultúra napja

A román kultúra napja Kultúra

Író-olvasó találkozó

A Román Kultúra Napja alkalmából könyvbemutatóra és portrébeszélgetésre kerül sor ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Az est meghívottja Doina Ioanid költő (képünk), a rangos Observator Cultural kulturális hetilap szerkesztője, akinek nemrég jelent meg válogatott versgyűjteménye magyar fordításban, Ideje, hogy fülbevalót hordj és más poémák címmel, Lövétei Lázár László átültetésében, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál.

Film és zene

A román kultúra napját az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám) ma 18 órától közösen ünneplik Kovászna Megye Tanácsával és a Kovászna Megyei Művelődési Központtal, valamint a Kulturális Minisztériummal együttműködésben. A délutáni programot Vasile Berde Luca Ștefan három kisfilmje nyitja: The Second Target (2017), Don’t open the door (2017) és a You First (2019). Ezen a napon az ifjú művész Sepsiszentgyörgyre látogat, ösztönözve a város fiatal generációját a filmesek világába való belépésre. Vasile Berde Luca Ștefan szűkebb pátriáján kívül is elismert fiatal, hiszen megmérettetett a Super nevet viselő nemzetközi filmfesztiválon is, amelyen tinédzsereket szólít meg. A tizenéves filmkészítő beszél majd a film iránti szenvedélyéről, művészi megszállottságát igazoló félelmeiről és a Don’t open the door címet viselő rövidfilmjéről, amelyet több fesztiválon is beválogattak a legjobbak közé, s amely ebből az alkalomból az Árkosi Kulturális Központban is megtekinthető lesz.

A műsor második részében egy kamarazenei koncert, Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu négykezes zongorajátéka örvendezteti meg a közönséget. Műsoron: Constantin Silvestri – Erdélyi román táncok op. 4, Klepper Leon – Dal és tánc, Ligeti György – összes négykezes zongoraműve, Bartók Béla – Román táncok Sz. 56, George Enescu/Marius Sireteanu – Román rapszódia. A nemzeti kultúra napjának szentelt programot az Árkosi Kulturális Központ képtárából válogatott képzőművészeti kiállítás egészíti ki.

Két kultúra között félúton

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében csütörtökön 16 órától a CuccMucc Ifjúsági Művészeti Központ meghívottja Székely Csaba író, drámaíró, aki műveivel megszólította mindkét nemzet közönségét. A beszélgetést két moderátor fogja irányítani két nyelven, az egyik Popa Anna Maria, az Andrei Mureşanu Színház vezetője; a magyar moderátor személyét meglepetésnek szánják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük