Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

6. Székelyföldi Grafikai Biennálé

6. Székelyföldi Grafikai Biennálé Kultúra

Ez év októberében 6. alkalommal kerül megrendezésre a tíz esztendeje útjára indított, és immár öt kiadást megért Székelyföldi Grafikai Biennálé. A beérkezett, művek elbírálást végző szakmai testület által arra érdemesnek tartott alkotások nagyközönség előtti bemutatásához a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészet (EMŰK) biztosít teret és szaktudást – tudhattuk meg a szervezők tegnapi sajtótájékoztatóján.

A rendezvény újból a három székely megye (Hargita, Maros, Kovászna) megfelelő intézményeinek a közös rendezésében zajlik, ami a pályázati anyagnak az utóbbi időben sajnálatosan kimaradt marosvásárhelyi bemutatását is lehetővé teszi. Az EMŰK-kel való együttműködés pedig nem csak a kiállítás szakmai hátterének a biztosítása érdekében fontos, hanem az ily módon birtokába kerülő díjnyertes munkák megfelelő tárolása és jövőbeli bemutatása szempontjából is.

Hirdetés
Hirdetés

Jó hír továbbá, hogy a nagy múltra visszatekintő és magas színvonalat képviselő Krakkói Grafikai Triennálét szervező egyesület, a Miskolci Grafikai Triennálét rendező Hermann Ottó Múzeum és Galéria, valamint a Székelyföldi Grafikai Biennálét képviselő Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) vezetői az elmúlt évben együttműködési szerződést írtak alá. Ez ugyanis megteremti a szakmai tapasztalatok megosztásának, a három megmérettetés elképzelése és eseményei összehangolásának, valamint a kiállítási anyagok cseréjének a lehetőségét. Ugyanakkor lehetővé teszi zsűritagok kiküldését, az egymás kiírásain díjazott művészek kölcsönös bemutatkozását, az uniós pályázatokon való együttes részvételt és a rendezvények közös népszerűsítését. Terveik között szerepel a benevezésre kerülő művek alkotási folyamatának a filmre vétele és bemutatása is – sorolta Imreh Marton István KMMK-igazgató.

A 6. Székelyföldi Biennálé alkalmával a kísérletező, határok átlépésére, esztétikai normák újraértelmezésére törekvő, vagyis új utakat kereső műveket szeretnének bemutatni. A különböző kultúrkörökhöz és nemzetekhez, nemzetiségekhez tartozó művészek alkotásaiban lecsapódó globalizációval és ennek gazdasági, szociológiai, politikai és társadalmi következményeivel kapcsolatos véleményekre kíváncsiak. Éppen ezért az idei biennálé témáját meghatározó hívó szónak A káosz struktúrája megfogalmazást javasolják a szervezők. Véleményük szerint ugyanis a világban egyre inkább az előre jelezhetőség bizonytalansága, a kiszámíthatóság, a rend hiánya uralkodik.

Benevezni 2020. március 20-án éjfélig lehet. A beérkezett pályaműveket 2020. március 21. és 31. között bírálják el, és a kiválasztott alkotások bekerülnek a biennálé katalógusába, illetve több helyszínen is kiállítják. Minderről a rendezvény megújult és kibővített honlapján (grafikaiszemle.ro/hu/hirek) részletes tájékoztatás olvasható. Jelentkezni és a pályamunkát az EMŰK részére felajánlani az itt található űrlap kitöltésével lehet – derült ki Ferencz S. Apor képzőművész, kurátor szakmai részre összpontosító ismertetője során. A rendezvényhez való többrétű hozzájárulásuk nyitottságuk bizonyítéka, tette hozzá az elhangzottakhoz Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője.   

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük