Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lélek nyugalma

A kereszt a keresztyén vallás legfontosabb szimbóluma. Krisztus győzelmének és a keresztyén hitnek a jelképe. Olyan szépen fogalmazza meg mindezt Túrmezei Erzsébet Minden évben? című versében: Minden évben elindulunk feléje./ Nem temetik el tűnő századok,/ S akkor találunk erős békességet,/ Ha a keresztfa titka felragyog.

Megálltunk a kereszt alatt. Kicsit másként, mint az előző években. Csend és békesség járta át a lelkünket. Legyőzhetetlen pajzsunk a kereszt, Jézus iránti elkötelezettségünk szimbóluma. Ide rakjuk le terheinket, és itt érezhetjük meg igazán Jézus felénk irányuló mérhetetlen szeretetét. Fel kell emelnünk tekintetünket és egész lényünket a keresztre, hogy megértsük a titkát. Itt szembesülünk Jézus életének, és valamennyi életnek a drámájával.

Jézus szenvedése megerősít saját keresztjeink hordozásában, és arra emlékeztet, hogy soha ne feledjük el: Ő velünk van, és erőt ad megpróbáltatásainkban. Szeretete a kereszten is végtelen. Megtanít minket, hogyan viseljük el szenvedéseinket, és reménnyel tölti el szívünket. Meghalt értünk a kereszten, megváltva a világ bűneit. Keblére ölelte a világ fájdalmát, életet ad, hitet ébreszt, reményt fakaszt, sebeket gyógyít.

A kérdés csak az, hogy személy szerint nekem mit jelent a kereszt. Teher, amit nap-nap után cipelek, vagy olyan élmény, ami felszabadít? Teher csak Jézusnak volt, amikor a csúfolódók megelégedésére cipelte a Golgotára. Nekem nem az. Számomra olyan, mint a madár szárnya: felemel a magasságba. A kereszt emel egyre feljebb, oda, ahol a lélek nyugalomra talál, és mindent betölt a kegyelem. Az a kegyelem, mely húsvét hajnalán beteljesedett. Az üres sír, mely hirdeti, hogy a kereszten túl is van élet. Minden ember szívében ott rejtőzik a végtelenbe irányuló vágy, amelyet csak a krisztusi szeretet tud betölteni.

Az idei ünnepen, a sok-sok bizonytalanság áradatában, hittel, türelemmel, igazi bölcsességgel és áldozatos szeretettel talán a mi keresztünk is könnyebb lett. Felragyogott húsvét hajnalának fénye, reményt hozva az emberek szívébe.„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Ján 3,16.

Zelenák József evangélikus esperes

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 17., 18:20
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Fikker János:

    Mert Ő, az Úr…

    A sötétségből, fényre érhetünk,
    ha kitartással , és céllal megyünk.
    A „Golgotánk” , kéklő egekbe visz,
    ha hitvallásunk, nem hamis…

    Számíthatunk a nyugalomra,
    ha gondolunk Reá, naponta.
    A Megváltónkra, Istenünkre.
    Maradjon Ő, a lelkünk tükre…

    Átsegített, sok sorscsapáson.
    Velünk maradt a „Golgotánkon”.
    Nem kért cserébe soha semmit.
    Csak azt akarta, legyen rend itt…

    Szeretet nélkül,nincsen holnap.
    Törvénye, szeretetre oktat.
    Igazgatja a Mindenséget.
    Mert Ő az Úr, az Igazság, az Élet…
    2020 Április 17.

  • User
    Dátum: 2020. április 17., 23:28
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Fikker János :

    Gépelési hiba történt.
    A vers címe, Mert Ő „az Út”…
    A vers utolsó versszakának utolsó sora helyesen pedig:
    Mert, Ő „az Út, az Igazság és az élet”…
    „Ego sum Via veritas et vita”.