Hirdetés
Hirdetés

A követendő példa

A követendő példa Kultúra

Az országot megkaparintani akaró külső és belső ellenséggel a központi parancs ellenére is szembeszálló Székely Hadosztályra, valamint megalakítójára és legendás parancsnokára, Kratochvil Károly altábornagyra emlékeztek csütörtökön, Kézdivásárhely után Sepsiszentgyörgyön is. A Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében került sor a történteket felidéző és azoknak emléket állító kiállítás megnyitójára, illetve könyv bemutatására.

A szép számú közönséget köszöntő Nagy Zoltán történész után elsőként szóra emelkedő Tamás Sándor megyetanácselnök a sors különleges fintorának nevezte, hogy a Székely Hadosztály éppen 1918. december 1-jén alakult meg Kolozsváron. „Nagyjaink életútjából, cselekedeteiből erőt meríthetünk, általuk erősödhetünk. Mégsem bánunk jól emlékükkel. Kratochvil Károlyt különösképpen érinti ez a felejtési folyamat, bár igaz, őt tulajdonképpen nem elfeledtük, hanem fel sem fedeztük. Pedig tettei, jelleme, életútja mind-mind alkalmasak arra, hogy példaként állítsuk magunk elé” – fogalmazott az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai konzulátusának volt vezetője, jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője ünnepi felszólalásában beismerte, „keveset tudunk a történelemről, és még kevesebbet a közelmúlt történetéről”, így a Székely Hadosztályról is. Ennek oka, hogy amíg „Romániában nemzeti kommunizmust épített ki a diktatúra, addig Magyarországon egyfajta internacionalista kommunizmus győzedelmeskedett, ami elhallgatott mindent, ami nemzeti, elhallgatott mindent, ami határon túli.” Éppen ezért üdvözlendőnek tartja, hogy Kovászna Megye Tanácsának az anyagi támogatásával, valamint Gottfried Barna és Nagy Szabolcs történész-levéltáros kutatása nyomán 2011-ben megszülethetett a Székely Hadosztályról szóló kötet. Ugyanakkor köszönet illeti a szerzőpárost a kutatások kiterjesztéséért, ami lehetővé tette a második, bővített kiadás megjelentetését a csíkszeredai Gutenberg Kiadó gondozásában. Annál is inkább, hogy mindkettő tudományos munka, mely a további kutatás, illetve a Magyarországon oly szükséges hazafias nevelés szempontjából egyaránt mérföldkőnek tekinthető.

Hirdetés
Hirdetés

A rendezvényen szintén felszólaló Lukács Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezető konzulja szerint „minden okunk megvan arra, hogy ne csak a múltat, a múlt emléktárgyait lássuk ebben a kiállításban. Látnunk kell azt az eleven kapcsot, ami Kratochvil Károlyt ezzel a hellyel, az itt élő emberekkel mindmáig összeköti, nemcsak személyesen, hanem nemzete fiaként.” És „ma sem könnyű a nehezebbik utat, a kiállást választani – hangsúlyozta a diplomata –, de vállalni kell.”
A Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című, két termet betöltő kiállítás pannóin található fényképek megtekintésével és kísérő szövegük elolvasásával Kratochvil Károly életpályája és a Székely Hadosztály története egyaránt megismerhető. A Székely Nemzeti Múzeum, valamint a Nagy Zoltán gyűjteményéből származó relikviák segítségével pedig a kor fegyverzetéről és katonai felszereléséről is fogalmat alkothatunk.
A könyvbemutatón, valamint az előadásokon elhangzottak ismertetésére visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük