Felhívás!

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál ajánlója

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál ajánlója Kultúra

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál,  kísérőrendezvényeivel és  a XIV. Régizenei Nyári Egyetemmel. A város csak úgy lüktet a zenétől:  koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.    

Július 15-én, pénteken a XIV. Régizenei Nyári Egyetem Kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11 és 15 órától Márton Áron Főgimnázium dísztermében, 19 órától pedig az országban egyedülálló Barokk Fesztiválzenekar koncertje következik a Szent Ágoston-templomban.

Július 16-án, szombaton 10 órai indulással kerül sor a második zenés helytörténeti túrára, ahol ezúttal Szent László nyomában kirándulhatnak a jelentkezők. A túrán Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze, az egykori Szent László kápolnáról, régi búcsús útvonalakról és Szent László királyról mesél a jelenlévőknek. A túra regisztrációhoz kötött.

Mindeközben a Mikó-vár udvarán és a vár előtti téren 11-15 óra között Reneszánsz gyermeknapra várják az érdeklődőket, ahol kézműves-foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok, harcászati bemutató és reneszánsz játékok zajlanak majd. Ugyanezen a napon 16.30-tól borkóstolóra lehet jelentkezni, amelynek során főként „természet alkotta” borokat ízlelhetnek a résztvevők, és szó esik arról is, mi különbözteti meg a natúr vagy bio borokat a más típusúaktól. 

Késő délután 18 órától a Mikó-vár színpadán elsőként a Carmina Renascentia koncertezik, műsorukban a 16-17. századi európai dallamok virágszimbolikáját ragadják meg. 19:30 órától a Musica Historica együttes koncertjét lehet meghallgatni, akik „egy csokorra való” virágénekkel köszöntik a közönséget. A szombati napot 21 órától reneszánsz táncház koronázza meg, Juhász Csilla vezetésével, ahol elsősorban egyszerű, könnyen elsajátítható reneszánsz táncokba lehet bekapcsolódni.

A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja vasárnap 11 órától a Szépvízi római katolikus templomban, előadásában többnyire természet ihlette darabok szerepelnek. A vasárnap sztárfellépője az idén 50 éves észt Hortus Musicus régizene-együttes,akik repertoárjuknak fél évszázados keresztmetszetét hozzák el Csíkszeredába. Koncertjükre 20 órától a Szent Ágoston-templomban kerül sor, közreműködik a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus.

A fesztivál teljes programja megtalálható a regizene.ro honlapon, és Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyeket és bérleteket a Csíki Moziban és a koncertek előtt egy órával a helyszínen lehet váltani.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.