Felhívás!

Zöldebb és rugalmasabb lesz az uniós agrárpolitika

Zöldebb és rugalmasabb lesz az uniós agrárpolitika Külföld

Két napos tanácskozást követően az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Bizottságának sikerült megegyeznie a 2020 utáni közös agrárpolitikáról.

A tagállamok vállalták, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a fenntartható földművelésre. Azt viszont rájuk bízza az EU, hogy ezt miként valósítják meg. A lényeg, hogy 2 év alatt fel kell állnia az új rendszernek.

– Az új és sokkal zöldebb agrárpolitikának két alappillére van. Egyrészt kötelezővé tesz bizonyos természetvédelmi szabályokat, másrészt megállapítja a folyósítandó támogatások minimumát. Így innentől kezdve nem a tagállamok belátásától függ, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket és elegendő pénzt szánnak-e a célokra. Csak az eszközök közt válogathatnak – magyarázta a német földművelésügyi miniszter, Julia Klöckner.

A jövőben a legnagyobb szennyezőknek plusz adót kell fizetniük, a környezettudatos gazdák támogatását viszont megemelik. Ezeket a pénzeket egy elkülönített költségvetésből gyorsabban és közvetlenül fogják kifizetni.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.