Felhívás!

Hogyan hat az online oktatás a gyerek szociális fejlődésére?

Hogyan hat az online oktatás a gyerek szociális fejlődésére? Életmód

A Covid-19-járvány rohamtempóban kényszerítette az oktatási intézményeket, hogy térjenek át online tanítási módszerekre. A digitális reformot kényszerhelyzet szülte, így arra senki nem készült fel, hogy az otthoni tanulásnak nem várt következményei lehetnek a gyerekek szociális fejlődésének szempontjából. Elképzelhető, hogy a második hullámban is sor kerül a gyerekek izolációjára, ezért fontos erről beszélni. 

A gyerekek alapvető szociális készségeiket korosztálybeliek közt is fontos, hogy elsajátítsák. Nélkülözhetetlen, hogy megtapasztalják, milyen csoportban, társas közegben lenni, játszani, egymással együttérezni, igényeiket és akaratukat érvényre juttatni, konfliktusokat kezelni. A szülő-gyermek és testvér-testvér kapcsolatok nem elegendőek, fontos, hogy a gyermek tágabb környezetben is szerezzen esszenciális élettapasztalatokat.

Vegyük például az újszülöttek agyát, ami másodpercenként 2 millió neuronkötést hoz létre, majd tartja vagy veszíti el őket aszerint, hogy mennyire használja őket a gyermek. A korai években mindennap kötések trilliói jönnek létre a fiatal agyban, amiket főleg szociális interakciók, csoportos játékok alakítanak ki. Ha az agyi fejlődés során a gyermekeket kevesebb szociális inger éri, agyuk fizikai fejlődéséből is visszavehet, a közösségi szempontból jelentőseken túl motorikus készségeik fejlődését is hátráltathatja.

Az iskolában a gyerekek vegyülnek egymással, barátokat választanak, saját játékokat találnak ki. Közösségben is megismerik önmagukat, amik következtében személyiségüket mások reakcióiból is építik. Ezek a tapasztalatok pótolhatatlanok, kimaradásuk a későbbiekben erősen kiütközhet. Amíg a gyermek szűk közegben éli életét, az őt ért ingerek minimalizálódnak, a fizikai és mentális alkalmazkodó-, értelmező- és kifejezőképességei visszamaradhatnak.

(femina)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.