Felhívás!

Z: tankokat jelöltek vele, ma háború támogatásának a szimbóluma Oroszországban

Z: tankokat jelöltek vele, ma háború támogatásának a szimbóluma Oroszországban Külföld

Egyre terjed az orosz csapatok által az ukrajnai háborúban használt szimbólum. Az orosz tankokon látható „Z” az Ukrajna elleni invázió támogatásának jelévé vált, és nem csak oroszországi tömegrendezvényeken, hanem például szerbiai Oroszország-párti tüntetéseken is megjelent. Az orosz hadsereg után a civilek, köztük egy sportoló és gyerekek is felmutatták a háborús jelképet. De mit is jelent a Z betű valójában?

 
Mióta Ukrajna körül elkezdődött az orosz csapatok összevonása, arról lehetett képeket látni arról, hogy az oroszok latin betűkhöz hasonló jelképekkel, Z-vel, O-val, V-vel festik össze katonai járműveiket. Az egyik legelterjedtebb magyarázat szerint a orosz haderő különféle műveleti szektorokra osztotta fel Ukrajnát, az ukrán fegyveres erők szerint ez az értelmezés igaznak bizonyult.

A következő a jelképek jelentése az ukrán fegyveres erők szerint:

  • a „Z” a keleti orosz fegyveres erőket jelölő szimbólum, akik a Donyec térsége felőli műveletekben vesznek részt,
  • a négyzetbe vagy körbe írt „Z” a Krím felől érkező orosz járműveket azonosítja,
  • a kör vagy “O” a Fehéroroszország felől érkező járműveket azonosítja – egyes értelmezés szerint ezek belarusz járművek, de ez nem megerősített információ,
  • a „V” a tengerészgyalogosok és / vagy a deszantosok jelképe – más értelmezések szerint a Belarusz Breszt régiójából érkező fegyveres erők jelölése,
  • az „X” jelképet a csecsenek használják,
  • az „A” a különleges műveletisek (szpecnaz) szimbóluma.

Az ukrán fegyveres erők szerint a „Z” a keleti orosz fegyveres erőket jelölő szimbólum, akik a Donyec térsége felőli műveletekben vesznek részt. Az információt az orosz fegyveres erők nem erősítették meg, de többé-kevésbé konzisztensnek tűnik a csapatmozgásról készült videókkal.

Azóta az orosz tankokon és egyéb katonai járműveken látható szimbólum az invázió támogatásának jelévé vált.

Durva támadásokat kapott egy orosz tornász, miután Ivan Kuliak felsőjén viselte az Oroszország ukrajnai invázióját támogató „Z” betűt, amikor a dohai művészi torna világbajnokságon bronzérmet szerzett az aranyérmes ukrán Kovtun Illia mellett – írja az Euronews.

A nemzetközi médiában botrányt kavart emellett, hogy Vlagyimir Vavilov, egy kazanyi rákellenes jótékonysági szervezet elnöke megszervezte, hogy gyermekek és édesanyáik sorba állva formálják meg a „Z” szimbólumot – számolt be a Sky News.

A hírek szerint a Kazanyi Állami Egyetem egyes hallgatói is kifejezték támogatásukat a szimbólum megjelenítésével.

A képek alapján úgy tűnik, már egyes, orosz civilek által használt autókra is felkerült a háborús jelkép., de a jelkép nemcsak oroszországi tömegrendezvényeken, hanem szerbiai Oroszország-párti tüntetéseken is megjelent.

 
A jelkép nemcsak oroszországi tömegrendezvényeken, hanem szerbiai Oroszország-párti tüntetéseken is megjelent.

Photos coming out of tonight’s pro-Russian protests in Belgrade are quite something.

-Chetnik Flags (fascist & nationalist group)
-Z Signs
-Ratko Mladic mentions (ofc)
-Russia & Serbia brotherhood chants
-glorification of Putin as a saviour pic.twitter.com/6XdFzxwD8V

— Arnesa Buljušmić-Kustura (@Rrrrnessa) March 5, 2022

(Portfolio.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások