Hirdetés
Hirdetés

WHO: hamarosan tartós nyugalmi szakaszba lép a járvány Európában

WHO: hamarosan tartós nyugalmi szakaszba lép a járvány Európában Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint a kontinens hamarosan belép a koronavírus-járvány „egy hosszú nyugalmi időszakába” – írja a BBC.

Hirdetés
Hirdetés

Hans Kluge szerint ezt a magas oltási arány, a tél vége és az omikron variáns kevésbé súlyos jellege teszi lehetővé. „Ezt az időszakot tűzszünetnek kell tekinteni, amely tartós békét hozhat” – mondta Kluge csütörtöki sajtótájékoztatóján. A WHO európai igazgatója biztos abban, hogy Európa akkor is „jobb pozícióban lesz, ha egy virulensebb variáns” kialakul. Az oltatlanokat továbbra is arra kérték, hogy oltassák be magukat, és több utazási korlátozás is érvényben marad.

A napokban Európa több országban is feloldották a járványügyi korlátozásokat, az uniós tagországok közül először Dánia döntött úgy, hogy annak ellenére, hogy emelkedik az új fertőzöttek száma, feloldják az összes korlátozást, eltörölték a kötelező maszkviselést is. A dán hatóságok szerint a vírus már nem jelent „kritikus veszélyt”, és bár továbbra is gyorsan terjed az omikron variáns, a magas oltási arány véd a súlyos megbetegedéstől.

Norvégiában is lazítottak a szabályokon, Svédország pedig várhatóan február 9-én dönt arról, hogy feloldja a legtöbb járványügyi korlátozást. „A járvány nem ért véget, de egy teljesen új fázisba lépünk” – jelentette ki Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Angliában éppen egy hete, múlt csütörtökön szűnt meg a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendelkezések zöme, de például a londoni metróban még mindig kell maszkot viselni.

(Telex)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük