Hirdetés
Hirdetés

Weber: a Fidesz eltávolodott a néppárt kereszténydemokrata értékeitől

Weber: a Fidesz eltávolodott a néppárt kereszténydemokrata értékeitől Külföld

A Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán Brüsszelben.

Hirdetés
Hirdetés

Manfred Weber nemzetközi újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az EPP európai parlamenti (EP) frakciója alapszabály-módosításának nagyarányú elfogadása megmutatta, hogy a Fidesz elszigetelődött a pártcsaládon belül.

A frakcióvezető sajnálatát fejezte ki, hogy a pártcsoport nem volt képest kezelni a kialakult helyzetet, nem volt képes megőrizni egységét. Kiemelte, “hídépítőként” mindig az egység megőrzésén és azon dolgozott, hogy közelítse az eltérő álláspontokat. Véleménye szerint azonban a másik oldalon nem állt senki, aki fogadta volna a hídépítők jószándékát.

Weber hozzátette, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, az igazságszolgáltatás, valamint a jogállamiság és médiaszabadság magyarországi helyzete körül kialakult feszültség, valamint Orbán Viktor miniszterelnök “provokatív kijelentései” megmutatták, hogy nem lehetséges az álláspontok közelítése.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja bejelentette 12 képviselőjének kilépését az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjából, Weber azt mondta: a néppárti EP-frakció vezetése tiszteletben tartja a döntést, amelynek figyelembe vétele mellett a pártcsoport folytatja uniós parlamenti munkáját.

Az Európai Néppárt közleményben tudatta: tiszteletben tartja és üdvözli, hogy a pártcsoport EP-frakciója többségi szavazással módosította eljárási szabályzatát.

Azt írták, a párt vezetését értesítették a fideszes képviselőknek a frakcióból történő távozása szándékáról. Ezzel összefüggésben közölték: a Fideszre az EPP alapszabályának 3. cikke alapján a párt kizárási eljárása vonatkozik. A szükséges ülés megtartásáról az EPP Politikai Közgyűlése dönt, figyelemmel a koronavírus-járvány aktuális helyzetére – tették hozzá.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja szerdán szavazta meg a frakció alapszabályának módosítását, amely többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a döntést követően jelentette be 12 képviselője kilépését a néppárti EP-frakcióból.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások