Felhívás!

FRISSÍTVE: A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

FRISSÍTVE: A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából Külföld

A Fidesz 12 európai parlamenti (EP) képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, azt követően, hogy az EPP frakció olyan alapszabály-módosítást fogadott el, amely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait – közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta többezer európai ember életét követelő járvány idején az EPP frakció “kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait”.

Azt közölték, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja több alkalommal kifejezte jogi és politikai aggályait a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat – jelentették ki.

A delegáció álláspontja szerint, minden körülmények között maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz – írták.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja serdán megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

 

Cioloș: a Fidesz kilépése az EPP frakciójából szükséges volt az európai demokrácia egészsége érdekében

Dacian Cioloș, az Európai Parlament Renew Europe csoportjának frakcióvezetője üdvözölte a Fidesz azon döntését, miszerint kilépnek az Európai Néppárt frakciójából. Véleménye szerint a döntés “szükséges volt az európai demokrácia egészsége érdekében”.

“Az Orbán által alkalmazott toxikus populizmus nem lehetett tovább támogatni az Európai Parlamentben – az Unióba vetett vizalom sínylette volna meg. A sajtószabadság korlátozása, az uniós forrásokkal való zsonglőrködés, a jogállamiság figyelmen kívül hagyása, illetve az európai értékek és szabályok tiszteletben tartásának hiánya vörös vonal bármelyik uniós tagállam kormánya számára, Orbán Viktor pedig túlságosan rég óta megszegi ezeket. A mai jelzés egyértelműen mutatja, hogy az Európa-pártiaknak nem kell tovább tolerálniuk a kis autokratákat, akik kivezetek állampolgáraikat az EU-ból” – írta Cioloș a Facebook-on.

(MTI/G4Media)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások