Felhívás!

Világszerte nehezebb helyzetbe kerültek a menstruáló nők

Világszerte nehezebb helyzetbe kerültek a menstruáló nők Külföld

Nehezebb helyzetbe kerültek a menstruáló nők a koronavírus-járvány miatt a higiéniai termékek hiánya, az árak emelkedése és az erőteljesebb megbélyegzés miatt – figyelmeztetett egy civil szervezet csütörtökön.

A Plan International nevű segélyszervezet 30 országból kérdezett meg egészségügyi szakembereket a nők helyzetéről a koronavírus-járvány ideje alatt. A megkérdezettek háromnegyede termékhiányról számolt be, míg 58 százalékuk emelkedő vagy egyenesen megfizethetetlen árakra panaszkodott.

A válaszadók fele a tiszta vízhez való korlátozott hozzáférést kifogásolta, negyede pedig az erőteljesebb megbélyegzés és a diszkrimináció miatt aggódott.

„A női menstruáció nem szűnik meg a járvánnyal, de sokkal nehezebbé válik a biztonságos és méltóságteljes kezelése” – írta Susanne Legena, a Plan International ausztráliai igazgatója a menstruációs higiéné napján kiadott közleményében.

Legena felhívta a figyelmet, hogy sok országban hiánycikkek lettek a menstruációs higiénés termékek, és számos leánynak és asszonynak kell beérnie helyettesítő megoldásokkal. A szakértő felszólította a kormányokat, hogy a koronavírusra adott válaszok közé vegyék fel a menstruációs higiéné ügyét is.

Az Indiai Menstruációs Egészség Szövetsége a múlt héten közzétett tanulmányában azt írta, hogy az ázsiai országban, illetve Afrika egyes részein élő nők csaknem negyede egyáltalán nem fér hozzá higiéniai termékekhez a koronavírus-járvány alatt.

A Bangladeshez és Zimbabwéhez hasonló szegény országokban egyre több nő ruhaanyagból készít magának betétet, ami növeli a bakteriális fertőzések kockázatát – mondták el egészségügyi dolgozók a Plan Internationalnek.

Zimbabwe vidéki részén sok lány kizárólag az iskolákban fért hozzá a higiéniai termékekhez, és ez volt az egyetlen hely, ahol meg tudott szabadulni tőlük – jegyezte meg Rachael Goba, a szervezet munkatársa.

Ők alternatív, nem biztonságos módszerekhez fognak folyamodni – magyarázta Goba. A kijárási korlátozások miatt vízhiánnyal szembesülő nők pedig nem férnek hozzá tiszta vízhez, hogy tisztálkodni tudjanak – tette hozzá. Goba szerint minden eddigi erőfeszítésük és eredményük semmivé lett.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.