Hirdetés
Hirdetés

Világfórum az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján

Világfórum az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján Külföld

Nemzetközi holokauszt konferenciát tart a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet csütörtökön. Az 5. Holokauszt Világfórumot az auschwitzi náci német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezik.

Hirdetés
Hirdetés

Egy holokauszt-túlélő, Eva Umlauf szerint azért fontos a borzalmakra emlékezni, mert a XX. század rémtettei gyűlölettel kezdődtek:

„A zsidók elleni gyűlölet mindig is volt, ma is érződik. Megrémít, hogy az utóbbi években már odáig fajult a gyűlölködés, hogy megütnek az utcán egy kipát viselő embert vagy leköpnek egy rabbit.”

Leon Weintraub 94 éves, a svéd férfi is túlélte az auschwitzi haláltábort. Azoknak mutatja a személyes dokumentumait, akik tagadják a holokausztot:

“Ez a fényképes munkalapom, 1943-ban állították ki a litzmannstadti (Łódź) gettóban. 17 éves voltam, amikor dolgoztatni kezdtek egy fémüzemben.”

Több auschwitzi túlélő számolt be arról, hogy megmenekülését annak köszönhették, hogy tizenévesek voltak, elég erősek ahhoz, hogy a haláltáborból átszállítsák őket egy munkatáborba, de így is további szerencsék sorozatára volt szükség a túléléshez.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük