Felhívás!

Újra repült egy Boeing 737 Max

Újra repült egy Boeing 737 Max Külföld

Szerdán ismét felszállt a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég egyik 737 MAX utasszállítója, amely típust csaknem két éve vonták ki a forgalomból két, nagy számú halálos áldozattal járó balesetet követően. A GOL Airlines brazil társaság Boeing 737 MAX 8-asa Sao Paulóból repült Porto Alegrébe.

A Brazília legnagyobb légitársaságának számító GOL, amelynek járatain évente mintegy 36 millióan repülnek, hét darab Boeing 737 MAX-szal rendelkezik a Cirium londoni székhelyű cég adatai szerint. A GOL az egyetlen brazil légicég, amelynek ilyen típusú gépei vannak.

A Boeing 737 MAX első légikatasztrófája 2018 októberében volt, akkor a Lion Air JT610-es járata zuhant le, fél évvel később az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép szenvedett balesetet, a balesetekben 346 ember halt meg. Mindkét eset nem sokkal a felszállás után történt, a vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak.

A Boeing több milliárd dollárt fordított a gép áttervezésére, a tilalom visszavonásával egyidejűleg a hatóság légi alkalmassági direktívát adott ki, ebben rögzítették, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani. Emellett előírták a korábban nem kötelező, pilótáknak szóló átképzési program

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.