Felhívás!

Türkmenisztánban szó szerint betiltották a koronavírust

Türkmenisztánban szó szerint betiltották a koronavírust Külföld

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán – adta hírül kedden nyilatkozatban a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

„Az állami ellenőrzésű média többé nem említheti a koronavírust, és a szó eltűnt az egészségügyi információs füzetekből, amelyeket iskolákban, kórházakban és munkahelyeken osztogattak” – áll a csoport március 31-i, azaz nem április elsejei közleményében.

A dpa német hírügynökség kutakodása szerint a türkmén állami hírügynökség legutóbb – és meglehet, utoljára – a múlt héten használta a szót, amikor arról jelentett, hogy hazatértek türkmének olyan külföldi területekről, amelyeken már megjelent a járvány. A türkmén külügyminisztérium két hete nem említi a koronavírus szót, amely az ország egészségügyi minisztériumának honlapján sem olvasható.

A médiajogi csoport értesülése szerint a türkmén hatóságok megtiltották a lakosságnak nemcsak, hogy maszkot viseljen, hanem még azt is, hogy közterületen a koronavírus-járványról beszélgessen. Aki ezt megszegi, azt kockáztatja, hogy civil ruhás titkosrendőrök őrizetbe veszik.

Türkmenisztánból eddig egyetlen koronavírusos fertőzést sem jelentettek, holott az ország határos Iránnal, ahol több mint 44 ezren kapták el a kórt.

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül – emlékeztetnek a hírügynökségek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 1., 11:59
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az biztos, hogy az ezekbôl az országokból jövô statisztikák és jelentések nem nagyon vannak összhangban a valósággal. Ahogy Kínával teszik, azt kell nézni, mennyi koporsóval rendelnek többet e megszokotthoz képest.

 • User
  Dátum: 2020. április 1., 14:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Szóhoz sem jut az ember ! A legviccesebb az, hogy nem tudom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz ??!!! – Az, hogy a csapból is koronavírus folyik, az is határozottan ártalmas, ez viszont valóban diktatúra !!!! … Eldönti majd a Mindenható !

 • User
  Dátum: 2020. április 1., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Eddig:
  1.hely -Türkmenisztán…nincs k.vírus nem is beszélhetünk róla
  2.helly -Románia …naponta 2x himnusz és megfutamodik a k.vírus
  3.hely-még kiadó de lehet az első helyre is pályázni….például a korona vírust egy másik vírussal táplálkozó szerkentyűt.