Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának maximálásról döntött a szenátus

A gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának maximálásról döntött a szenátus Gazdaság

A szenátus megszavazta keddi ülésén azt a törvénytervezetet, amely felső határt szab a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdeményezést 79 szenátor támogatta, 39 ellene szavazott, 12 törvényhozó tartózkodott.

A tervezet szerint a gyártó árához a teljes forgalmazási és kiskereskedelmi láncon legtöbb 10%-ot lehet hozzátenni a szükségállapot teljes ideje alatt, és a szükségállapot kihirdetésétől számított legtöbb 90 napon belül.

‘A gyógyszerek, egészségügyi anyagok, orvostechnikai eszközök esetében a termelő legtöbb 10 százalékos árréssel dolgozhat az előállítási árhoz képest, az elosztási lánc pedig szintén legtöbb 10 százalékos árrést alkalmazhat a termelői árhoz képest’ – rendelkezik a tervezet

Az élelmiszerek esetében hasonló módon kell az árat képezni.

A jogszabályt megsértőkre kiszabható bírság ötmillió lejről indul, de nem haladhatja meg a cég üzleti forgalmának 4%-át.

A törvény a rendkívüli állapot teljes időtartama alatt, és az azt követő 30 napban érvényes.

A tervezet esetében a képvielőház hoz végleges döntést.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 1., 10:21
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A szükségállapot után is érdemes lenne alkalmazni! Pár tetű/falusi butikos bevásárol a nagy bevásárló központokban, majd beszorozza 2 vel a termékért fizetett összeget! Így élnek 30 éve!!!😤

  • User
   Dátum: 2020. április 1., 19:53
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Ez hívják kereskedelemnek. Megveszel valami egy összegért és eladod többért. Hogy mennyiért, az eltekintve bizonyos termékektől, csak tőled függ, illetve a vásárlóidtól. Ha valami dupla áron el tud adni, akkor azt jelenti, hogy a vásárlónak úgy is megéri.
   Legyen a valami 3 lej az 5-10km-re levő városban vagy 5 lej falun. Ennyiért senkinek nem éri meg bemenni a városba. Ha többet veszel, akkor egy idő után majd kiegyenlítődik a különbség, viszont számold rá az elvesztett időt. Ne azzal hasonlítsd, amikor valami más ügyben a városban vagy, hanem azzal, hogy ha most otthon eszedbe jut valami megvenni, akkor hajlandó vagy-e utazni, hogy megvásárold azt a dolgot. Ne a Metro-s árakat nézzed, hanem a cég fenntartásának költségeit, a béreket, az áruk bevásárlására szánt időt és utazási költséget. Ezeket mind ki kell termelni.
   Tudom, vannak olyan emberek akik rá vannak kényszerülve a helyi üzletekre. Sajnálom a helyzetet, főleg most, amikor a tömegközlekedés, stoppolás se működik, ezeknek a hatóságok létrehozhatnának falvakon is speciális, főleg élelmiszer üzleteket.

 • User
  Dátum: 2020. április 1., 14:07
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Foleg falun a butikosoknak , kellene maximalni az arakat , mert a lerakatokban olcson megveszik az arut es eleg gyenge minosegut dupla aron aruljak.Nagyon sok uzletben az aru nincsen felcimkezve , hogy minek mennyi az ara , penztari nyuktat sem adnak , igy csapjak be az embereket !