Felhívás!

Több tucat település vált elérhetetlenné Ausztriában a havazás miatt

Több tucat település vált elérhetetlenné Ausztriában a havazás miatt Külföld

A továbbra is folytatódó heves havazás több mint 180 utcát torlaszolt el Ausztria-szerte, legkevesebb egy tucat település vált elérhetetlenné az országban – közölte az osztrák közszolgálati média (ORF).

A lavinaveszély az ország egyes régióiban a hétvégi szinthez képest ismét magasabb lett: az ötfokozatú lavinaskálán ötös, azaz legmagasabb szintű a veszély Ausztria Voralberg és Tirol tartományában.

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint Vorarlberg és Tirol tartományok egyes területein akár plusz 5 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az osztrák lavinaelőrejelző-központ jelentése szerint a felmelegedés jelentősen növeli az esélyt a spontán száraz lavinák lezúdulására, elsősorban a közepesen magas és a magas területeken.

Tirolban a tartós havazás miatt problémák voltak az áramellátással is, hétfőn délelőtt 11 községben több mint 1000 háztartás maradt áram nélkül.

Salzburg tartomány egyes részein, egyebek mellett a Magas-Tauern hegyvonulatokban hétfő óta szintén a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben. A térségben továbbra is havazik és viharos szél fúj, a hétfőre virradó éjszaka folyamán több lavina is lezúdult. Személyi sérülésről az eddigiekben nem érkezett hír. A havazás miatt Salzburg tartományban a hó több községet és számos utcát zárt el, ami összesen több ezer ember érint. Biztonsági megfontolásból több mint 30 iskola ki sem nyitott hétfőn.

Közben mintegy 180 ember rekedt az Alsó-Ausztria tartományban lévő Hochkarnál, mivel hétfőn, a korai órákban ismét le kellett zárni az ottani síterepre vezető alpesi útvonalat. A térségben az úttestre lavinák gördültek le, a helyzet kritikusnak számít: teljes áramszünet van, vészhelyzeti generátorok működnek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.