Felhívás!

A “miniamnesztia” törvény eltörlését és az igazságügyi miniszter leváltását kezdeményezi az ellenzék

A “miniamnesztia” törvény eltörlését és az igazságügyi miniszter leváltását kezdeményezi az ellenzék Románia

A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezéséről szóló tervezetet nyújt be hétfőn a parlamentbe a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – jelentette be Stelian Ion képviselő.

A téma azt követően került ismét napirendre, hogy a hétvégén halálosan megkéseltek egy fiatalembert Medgyesen, és mint kiderült, a három gyanúsított közül kettő a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző.

Az USR szerint a hétvégén történt gyilkosság, illetve az eredetileg kiszabott büntetésük letöltése előtt szabadon bocsátottak által elkövetett egyéb erőszakos tettek láttán a kormánynak sürgősségi rendelettel kellene hatályon kívül helyeznie a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét. “De nem hisszük, hogy ez meg fog történni, ezért az USR törvényhozói a büntetés-végrehajtási jogorvoslatra vonatkozó előírások hatályon kívül helyezéséről szóló tervezetet nyújtanak be a parlamentbe” – mondta a képviselő.

Stelian Ion rámutatott, a kormány által kidolgozott, “eleve vitatható” törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (USR) és az RMDSZ “förtelmes jogszabállyá” alakította a parlamentben elfogadott módosításokkal. A törvény teljesen elhibázott, nem lehet javítani rajta azáltal, hogy a bizonyos bűntettek miatt elítélteket kivonják a hatálya alól – tette hozzá.

A büntetés-végrehajtási jogorvoslatra vonatkozó előírások eltörlésére feltétlenül szükség van ahhoz, hogy az emberek nyerjék vissza a közbiztonságba vetett bizalmukat – véli az USR-s képviselő, aki szerint a jogszabály hatályba lépésétől az ennek alapján szabadult személyek közül már több mint 600 elítélt került vissza a börtönbe, mert valamilyen bűncselekményt követett el.

A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye (2017/169-es törvény) értelmében minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött harminc napért hat nappal lerövidül a foglyok büntetése.

A PNL egyszerű indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen

A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét módosítaná a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a tervezettel, amelyet jövő héten készül benyújtani – közölte hétfőn Ludovic Orban pártelnök. Hozzátette: a parlamenti ülésszak kezdetén egyszerű indítványt nyújtanak be Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen.

A PNL végrehajtó tanácsának hétfői ülése után Ludovic Orban úgy nyilatkozott, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által hozott jogszabályok, főleg a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, megközelítőleg 11 ezer elítéltet engedtek szabadon idő előtt, anélkül, hogy a hatóságok nyomon követték volna társadalmi beilleszkedésük folyamatát. Ez a bűncselekmények számának aggasztó növekedéséhez vezetett, ezért a PNL egyszerű indítványt fog benyújtani az igazságügyi miniszter ellen – közölte Orban.

Azt is elmondta, pártja szorgalmazza a pártfogó felügyelet megerősítését, amely alapvető fontosságú a börtönökből szabadon bocsátott személyek integrációja szempontjából. Ugyanakkor követelik, hogy a belügyminisztérium mielőbb szervezze meg a versenyvizsgát a megüresedett rendőrségi helyekre, mert jelenleg ez a hatóság képtelen ellátni az állampolgárok védelmét – tette hozzá a PNL vezetője.

Toader: A törvényt a szakértői kormány kezdeményezte

A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett – állítja Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

“Több ízben is hangsúlyoztam már, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (előző összetételében) jóváhagyta azt, hogy a parlament fogadta el, hogy kevéssel miniszteri kinevezésem után lépett életbe, és hogy a hatástanulmányt nem a törvény életbe lépése után kell készíteni” – írja Toader egy Facebook-bejegyzésben.

Vörös festéket öntöttek a minisztérium lépcsőire

Vörös festéket öntött a #Rezist mozgalom néhány tagja az igazságügyi minisztérium székházának lépcsőjére, tiltakozásképpen az ellen, hogy agresszív elítélteket engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján.

A tiltakozók piros festéket öntöttek az igazságügyi tárca épületének lépcsőjére, ahova néhány kést, valamint Tudorel Toader minisztert ábrázoló képet is dobtak.

Két rendbontót bekísértek a rendőrségre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.