Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Több száz illegális bevándorlót tartóztattak le az Egyesült Államokban

Több száz illegális bevándorlót tartóztattak le az Egyesült Államokban Külföld

Az Egyesült Államok egyik déli tagállamában, Mississippiben 680 illegálisan dolgozó migránst tartóztattak le több élelmiszer-feldolgozó üzemben.

Hirdetés
Hirdetés

A bevándorlási hivatal (ICE) rendfenntartó munkatársai a tagállam fővárosa, Jackson környékén lévő településeken razziáztak. A 680 illegális bevándorlót hét üzemben tartóztatták le szerdán.

Matthew Albence, az ICE rendfenntartó erőinek ügyvezető igazgatója újságíróknak elmondta: az elmúlt évtized legnagyobb szabású munkahelyi razziája volt ez, és egyben az egyetlen tagállamban tartott legkiterjedtebb is. Előzetes információi alapján az ICE körültekintően felkészült a letartóztatásokra, mintegy 600 embere ugyanis a razziák előtt körülvette az üzemépületeket, hogy megakadályozza az illegális migránsok elmenekülését.

Az ICE több élelmiszeripari, elsősorban csirkefeldolgozó üzemet ellenőrzött, köztük a republikánus Koch-testvérek egyik gyárát.

A letartóztatottak elsöprő többsége Közép- vagy Dél-Amerikából érkezett bevándorló.

Mike Hurst szövetségi ügyész közleményben fejezve ki elismerését az ICE munkatársainak a professzionális munkájukért, leszögezte: „a szövetségi letartóztatási parancsok végrehajtása egyszerűen arról szólt, hogy érvényt szerezzünk a törvényeknek államunkban és mindenütt ebben a nagyszerű országban”.

Jackson polgármestere, Chokwe Antar Lumumba embertelennek és rossz hatékonyságúnak nevezte a letartóztatásokat, William Truly, Canton város polgármestere pedig a letartóztatottak gyermekei miatt aggódott.

„Elismerem, hogy az ICE a belbiztonsági minisztérium döntése nyomán cselekedett, a törvényeknek megfelelően, és nem hiszem, hogy ez ellen bárki bármit is tehetne. De vajon most mi történik majd a gyermekekkel?” – fogalmazott a cantoni politikus.

Az eseményekről bő terjedelemben tudósító Fox televízió műsorvezetője megjegyezte: ilyen kiterjedt razziák utoljára George W. Bush elnöksége idején voltak. Példaként egy iowai húsáru-csomagoló üzemben 2008-ban végrehajtott ellenőrzést említett. Annak során mintegy 400, többségében guatemalai illegális migránst tartóztattak le.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.