Hirdetés
Hirdetés

Több fegyvert kért Oroszország ellen az amerikai kongresszusban az ukrán elnök felesége

Több fegyvert kért Oroszország ellen az amerikai kongresszusban az ukrán elnök felesége Külföld

Arra kérte az amerikai törvényhozókat szerdán a washingtoni kongresszusban Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége, hogy küldjenek több fegyvert országa megsegítésére az öt hónapja tartó orosz háború elleni harcban, mondván, hogy a fegyverek biztosíthatják „a közös nagy győzelmet”.

Hirdetés
Hirdetés

„Teljesen belerokkanunk, amikor háború pusztítja el a világunkat. Ilyen világok tízezrei pusztulnak el Ukrajnában” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij felesége tolmács közvetítésével az amerikai képviselőház és szenátus tagjai előtt mondott, tizenöt perces, felindult hangvételű beszédében.

Zelenszka felvételeket mutatott arról, hogyan sebesülnek meg, illetve halnak meg gyermekek, közöttük volt egy hároméves kisfiú, aki most Németországban tanul meg járni műlábakon, illetve egy négyéves Dawn-szindrómás kislány, aki csütörtökön halt meg orosz légicsapásban.

„Fegyvereket, fegyvereket kérek, amelyeket nem valaki más területe ellen vetnének be, hanem a házaink és azon jog védelmére, hogy élve ébredhessünk a házainkban” – mondta Zelenszka.

„A válasz itt van Washingtonban. Segítsenek nekünk, hogy megállítsuk az ukránok elleni terrort, és ez a mi közös győzelmünk lesz az élet, a szabadság és a boldogság folytatódásában” – jelentette ki Olena Zelenszka.

Az Egyesült Államok 8 milliárd dollárnyi biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának a háború kezdete óta, ebből a múlt hónapban 2,2 milliárdot – közölte a Biden-kormányzat. A kongresszus tagjai a beszéd után felszólalva közölték, hogy készek a segítség növelésének engedélyezésére.

„Nem amerikai katonákat, amerikai fegyvereket kérnek. Úgy vélem, itt az ideje összerakni egy újabb segélycsomagot 2023-ra korszerűbb fegyverekkel és gazdasági segítséggel, hogy helyt tudjanak állni a harcban” – jelentette ki Lindsay Graham republikánus szenátor az ukrán first lady beszéde után.

A Pentagon nemrégiben 80 kilométeres hatótávolságú, HIMARS precíziós tüzérségi rendszereket szállított Kijevnek, amellyel Ukrajna olyan orosz célpontokra képes csapást mérni, amelyek korábban lőtávolon kívül estek számára.

Zelenszka kedden a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel és Jill Biden first ladyvel találkozott. Az ukrán elnökné emberi jogi kitüntetést is átvett kedden az ukrán nép nevében, amellyel országának Oroszország elleni harcát ismerték el. A Kommunizmus Áldozatainak Emléke Alapítány a másként gondolkodóknak adományozott emberi jogi kitüntetéssel ismerte el az ukrán nép harcát. Zelenszka személyesen vette át a kitüntetést.

Washington újabb négy HIMARS rakéta-sorozatvetőt szállít Ukrajnának

A legújabb katonai segélycsomag részeként az Egyesült Államok négy további, nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszert (HIMARS) szállít Ukrajnának – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Washingtonban.

Az Ukrajna szövetségeseivel tartott virtuális megbeszélésen Austin leszögezte: „ezentúl is meg fogjuk találni a módját, hogy minél innovatívabb módon támogassuk az ukrajnai fegyveres erők soraiban küzdő bátor nőket és férfiakat, és az adott igényekhez szabjuk az általunk nyújtott segítséget, amivel biztosítani tudjuk, hogy Ukrajna rendelkezik azzal a technológiával, lőszerkészlettel és a puszta tűzerővel ahhoz, hogy megvédje magát” az Oroszország indította háború ellen.

Az új csomag többszörös kilövésű rakétarendszereket és az ezekhez szükséges lőszereket is tartalmazza.

Ukrán katonai beszámolók szerint az ukrajnai csapatok a nyugati országoktól kapott rakétarendszerek segítségével harminc orosz logisztikai és lőszertároló központra mértek sikeres csapást. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a hét elején erre válaszul utasította az orosz hadsereg tábornokait, hogy elsődleges céljaik között szerepeljen az Ukrajna rendelkezésére álló, nagy hatótávolságú rakétarendszerek kiiktatása.

A HIMARS rakéta-sorozatvetők nagyobb hatótávolságúak és sokkal pontosabbak, mint azok a szovjet származású rakétarendszerek, amelyek Ukrajna saját fegyvertárát bővítik.

Az új katonai csomaggal az Ukrajnába szállított amerikai HIMARS rakétarendszerek száma elérte a tizenhatot.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások