Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tizenkilencmillió gyermek élt földönfutóként az erőszak miatt tavaly

Tizenkilencmillió gyermek élt földönfutóként az erőszak miatt tavaly Külföld

Világszerte negyvenhatmillióan éltek földönfutóként az erőszak miatt tavaly, köztük 19 millió gyerek – számolt be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden. Emberek további milliói kényszerültek elhagyni otthonaikat természeti katasztrófák miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Az UNICEF jelentése szerint meredeken emelkedett a belső menekültek száma a konfliktusok és az erőszak miatt. Míg egy évtizeddel korábban még csak 25 millióan voltak, számuk az elmúlt öt évben meghaladta a 40 milliót. Tavaly a belső menekültek több mint 40 százaléka kiskorú volt – hangsúlyozta a beszámoló.

„Otthonukat elhagyni kényszerülő gyermekek milliói vannak megfelelő ellátás és védelem nélkül” – írta közleményében az UNICEF-et vezető Henrietta Fore. „A koronavírus-járványhoz hasonló új válságok megjelenésekor ezek a gyerekek különösen sérülékenyek” – fűzte hozzá.

Csaknem 33 millióan váltak földönfutóvá 2019-ben: 25 millióan természeti katasztrófák, 8,5 millióan pedig erőszak és konfliktusok miatt – állt a jelentésben.

Köztük van 12 millió gyermek, akikből 3,8 millióan konfliktus és erőszak, 8,2 millióan pedig többségében időjárási jelenségekhez köthető katasztrófák (áradás, viharok) miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat. A koronavírus-járvány pedig még rosszabbá tette amúgy is válságos helyzetüket – figyelmeztetett az UNICEF.

Az Elveszve otthon címet viselő jelentés szerint a földönfutó gyermekek az alapvető szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá, és az erőszak, kizsákmányolás, visszaélés, emberkereskedelem, gyermekmunka, gyermekházasság veszélyének vannak kitéve. Az UNICEF szerint sorsukon csak a kormányok, a civil társadalom, a magánszektor, a humanitárius csoportok, valamint a gyermekek és családjaik együttes összefogása segíthet.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.