Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sebastian Kurz ismét kancellár lesz Ausztriában

Sebastian Kurz ismét kancellár lesz Ausztriában Külföld

Megszületett a koalíciós megállapodás Ausztriában az Osztrák Néppárt és a Zöldek között. A három hónapos egyezkedés eredményeképp Ausztria történetében először kerül hatalomra egy zöld párt, és az is eldőlt, hogy a harminchárom éves Sebastian Kurzból ismét kancellár lesz.

Hirdetés
Hirdetés

„Őszinte leszek, ezek a tárgyalások nem voltak könnyűek, mert a két párt nagyon-nagyon különbözik egymástól” – mondta. „Ennek ellenére tiszteletteljes környezetben sikerült egy szerintem nagyszerű eredményt elérnünk.”

„Olyan egyezséget kötöttünk a klímavédelem kapcsán, ami talán mindenki várakozását felülmúlja. Ausztriának a klímavédelem európai és nemzetközi úttörőjévé kell válnia”- tette hozzá a Zöldek elnöke, Werner Kogler, aki az alkancellári székbe ülhet a következő kormányban.

A Zöldek négy miniszteri posztot kapnak meg a tizenötből, ez az arány megegyezik a parlamenti frakciójuk méretével. A szeptemberi választáson győztes és 37 százalékot szerzett Néppárttal együtt abszolút többségük lesz a törvényhozásban.

A Néppárt deficitmentes költségvetéssel, adócsökkentéssel és a migráció elleni küzdelemmel, a koalíciós partnere pedig klímavédelemmel és átláthatósággal kampányolt a választás előtt, melyre azért volt szükség, mert Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár politikai botránya miatt felbomlott az előző kormánykoalíció.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük