Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Él mentelmi jogával az izraeli kormányfő

Él mentelmi jogával az izraeli kormányfő Külföld

Benjámin Netanjahu, Izrael átmeneti kormányának miniszterelnöke igényt tart parlamenti mentelmi jogára az ellene folyó büntetőjogi eljárásban.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfőt, aki egyben a jobboldali Likud párt elnöke, korrupcióval, csalással és hatalommal való visszaéléssel vádolják. Az eljárást indító főügyész december elején jelentette be, hogy több mint 300 embert, köztük politikusokat és üzletembereket is meghallgatna a tanúk padján.

Benjámin Netanjahunak január elseje éjfélig volt ideje dönteni, hogy él-e a mentelmi jogával, a mentesség ideje alatt nem kezdődhet meg ellene a bírósági eljárás.

Televíziós beszédében arra hivatkozva kérte a mentelmi jogot, hogy összeesküvés áldozata.

Netanhaju legnagyobb politikai ellenfele, a centrista Kék-fehér párt vezetője, Beni Gantz közölte, hogy kérik a parlament mentelmi bizottságának mielőbbi felállítását és a miniszterelnök kérelmének elbírálását.

Sajtóértesülések szerint a parlament elnöke nem kívánja összehívni a már föloszlatott kneszetben a mentelmi bizottságot.

Izraelben a belpolitikai patthelyzet alakult ki, mivel egyik párt sem tudott kormányt alakítani sem a tavaszi rendes választások után, sem az őszi előrehozott választások után, ezért márciusban újabb választások lesznek.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük