Hirdetés
Hirdetés

Rendelkezések a különböző országokban

Rendelkezések a különböző országokban Külföld

A koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét a szlovén kormány. A horvát kormány tagjai fizetésükről mondtak le, hogy felajánlják a vasárnap történt földrengés okozta károk helyreállítására. Romániában nem születtek hasonló intézkedések. 

Hirdetés
Hirdetés

 Janez Jansa szlovén miniszterelnök elmondta:  rendkívüli támogatásokkal segítik az állampolgárokat és a cégeket, hogy átvészeljék a válság első néhány hónapját. Ha az elhúzódna, újabb csomagokról döntenek majd. A benyújtott törvényjavaslat, amiről pénteken szavaz a parlament, többek közt tartalmazza, hogy

  • a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak után az állam kifizeti a járulékokat, 
  • rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak továbbá a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők,
  • az egy vagy két főt alkalmazó mikrovállalkozások a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékot fizetniük.
  • A járvány idejére az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak. 

A kedden bejelentette csomag értéke mintegy 2 milliárd euró. 

Horvátországban is fontos intézkedéseket hoztak, az országot vasárnap földrengés sújtotta. A kormány tagjai úgy döntöttek, lemondanak egy havi fizetésükről, a pénzt  földrengés okozta károk megtérítésére fordítják – írják a nemzetközi hírügynökségek. Ugyanakkor, négymilliárd euró értékű gazdasági csomagot is elfogadtak, amit a koronavírus megfékezésére fordítanak.  Jelenleg az országban 382 esetet regisztráltak és eddig egy ember halt meg.

(MTI/Euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük