Felhívás!

Rekordméretű pitont fogtak el Floridában

Rekordméretű pitont fogtak el Floridában Külföld

A kutatócsoportnak, amely épp egy új módszeren kísérletezett, hogy a pusztító pitonok invázióját megfékezze Floridában, sikerült elfognia az eddig valaha talált legnagyobb nősténypiton egyikét. A kígyó mérete meghaladja egy átlagos ház magasságát, és 64 kilogrammot nyom.

A kutatók éppen a hím egyedeket követték nyomon rádióadó segítségével, amikor ráakadtak az óriási példányra 73 tojásával együtt.

A burmai piton az 1980-as években jelent meg Florida területén, és mára akár a 300 ezret is elérheti a száma. A hüllőnek nincs természetes ellensége Floridában, így a faj rendkívül gyorsan szaporodik, jelentős veszéllyel fenyegetve az őshonos állatvilágot. A pitonok nyulakat, madarakat és oposszumokat ejtenek el, de képesek akár egy aligátor vagy egy kifejlett szarvas lenyelésére is.

A Floridai Hal- és Vadvilágvédelmi Bizottság néhány évvel ezelőtt vadászati programot kezdeményezett, amely viszont nem hozta meg a várt eredményt. Ezért 2017-től  kreatív ötleteket várnak a pitonpopuláció megfékezésére. Az eddigi javaslatok között szerepel például az ausztrál terrierek vagy mongúzok bevetése, amelyek képesek megölni a kígyókat, vagy a fák körbetekerése szögesdróttal, így óvva meg a madárvilágot.Mivel a pitonok az eddigi megfigyelések szerint nem túl eszes állatok – több példány golflabdától fulladt meg, tojásnak nézve azt – egyesek azzal az ötlettel álltak elő, árasszák el a területet hamis tojások százaival. A bizottság arról tudósított, a siker érdekében minden ötletet fontolóra vesz.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások