Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rekordmeleg Nyugat-Európában: az Egyesült Királyságban 40,2 Celsius-fokot mértek

Rekordmeleg Nyugat-Európában: az Egyesült Királyságban 40,2 Celsius-fokot mértek Külföld

Kedden a londoni Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az Egyesült Királyság mindenkori melegrekordja – közölte a brit meteorológiai intézet kedden.

Hirdetés
Hirdetés

Nagy-Britannia eddigi legmagasabb hőmérsékletét három évvel ezelőtt jegyezték, ekkor 38,7 fokot mértek Cambridge-ben. A szigetországban már múlt héten figyelmeztettek a szokatlan időjárásra, a hatóságok hétfőre és keddre – a szigetország történelmében először – a legmagasabb szintű riasztást adták ki a rendkívüli hőség miatt.

Több vasúti vállalat is felszólította az utasokat, hogy amennyiben tehetik, mellőzzék a vonatokkal történő utazást, mert a vasúti sínek eldeformálódása könnyen okozhat balesetet.

Az észak-angliai Yorkshire megyében áramkimaradásokról tájékoztattak, több helyen forgalomkorlátozásokat vezettek be, több szolgáltatónál ugyanis aggodalmat keltett, hogy az utak és a kiépített vonalak nincsenek felkészítve az efféle időjárásra.

A londoni British Museum bejelentette, hogy a szokottnál korábban zár be kedden, az épület belső udvarát ugyanis üvegtető borítja, emiatt egyre növekszik a hőmérséklet az épületben.

A legfelsőbb bíróság épületét kedden bezárták a látogatók elől, miután gond akadt a légkondicionálással.

A londoni Luton reptéren hétfőn több órára lezárták a kifutópályát, mert az a hőség következtében megsérült.

Nagy-Britanniában a legtöbb középületben – irodákban, kórházakban, látógatóközpontokban – nincsen légkondicionáló berendezés, a szigetország mérsékelt, csapadékos éghajlatában ugyanis ritkán lépi át a harmincfokos hőmérsékletet a meleg.

A hőség erdőtüzeket is okozott, csak London körzetében tíz tűzfészekről számoltak be. A legsúlyosabb tűz a Londontól keletre fekvő Wenningtonban ütött ki, ahol több házra is átterjedt, több családot ki kellett menekíteni. Száz tűzoltó küzdött a lángokkal. Személyi sérülésről egyelőre nem számoltak be.

Egy hete nem sikerül megfékezni az erdőtüzeket Dél-Franciaországban, megdőltek a hőségrekordok

Miközben sorra dőlnek meg a helyi hőségrekordok Franciaországban, a tűzoltók egy hete küzdenek a délnyugati Gironde megyében két erdőtűzzel, amely a prefektúra keddi közlése szerint eddig csaknem 20 ezer hektárnyi fenyőerdőt pusztított el.
 
A Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településnél csaknem 13 ezer, míg La Teste-de-Buch településnél, Európa legnagyobb homokdűnéinek közelében, az Atlanti-óceán partján több mint 6 ezer hektár zöld terület vált egy hét alatt a tűz martalékává. A környékről 34 ezer embert – lakosokat és nyaralókat – telepítettek ki az elmúlt napokban a két tűz miatt, amelynek nincsenek áldozatai.

Az Arcachon-medence 850 állatnak otthon biztosító állatparkjából – ahol a prefektúra tájékoztatása szerint a forróság és a stressz miatt tucatnyi állat elpusztult – 363 állatot átszállítottak a bordeaux-i állatkertbe. A nagyobb állatokat nem mozdították el lakóhelyükről, de őket nem veszélyezteti közvetlenül a tűz.

Az oltásban immáron kétezer tűzoltó és tíz repülőgép vesz részt. A tűzoltók munkáját „a kritikus meteorológiai körülmények, a forróság és a szélsőséges szárazság nehezíti” – mondta kedden Eric Brocardi, a franciaországi tűzoltók országos szövetségének szóvivője a France Inter közrádióban.

„Korábban a tűzoltási stratégiánkat semmi nem kérdőjelezte meg, még a magas hőmérséklet vagy a szárazság sem, most viszont nehézségekkel küzdünk” – tette hozzá.

A füstöt keddre virradó éjjel a szél a 250 ezer lakosú Bordeaux felé fújta. A város nincs veszélyben, de a lakosokat kedd reggel meglepte a mindent elborító, füstszagú szürke köd, s a barna égbolt.

Mindeközben a melegrekordok az Atlanti-óceán partján fekvő 64 településen megdőltek hétfőn a Météo France jelentése szerint. Nantes városában 42 Celsius-fokot, Biscarosse-ban 42,6 fokot mértek.

Franciaország jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 46 Celsius-fokkal; ezt a déli Vérarques-ban mérték 2019. június 28-án. A hőség kedden keleti irányba, Normandia és a főváros felé vonult, Párizsban délután 40 fok várható, kisebb enyhülést szerdától jeleznek előre a meteorológusok.

Szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása által súlyosbított, egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok egyértelműen a klímaváltozásnak tudhatók be.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük