Felhívás!

Raúl Castro és családja nem léphet be az USA-ba

Raúl Castro és családja nem léphet be az USA-ba Külföld

A Kubai Kommunista Párt vezetője, Raúl Castro, és közeli családja nem léphet be az USA-ba. Mike Pompeo külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy szerintük Castro Nicolás Maduro venezuelai ex-elnököt támogatja, valamint kifogásolta a politikai letartóztatásokat is.

“Castro felelős Kubának azokért a tevékenységeiért, amelyekkel támogatják a korábbi Maduro-rendszert Venezuelában erőszak, megfélemlítés és erőszak által” – fogalmazott egy közleményben Pompeo, megerősítve a Trump-kormányzat álláspontját, amely szerint Maduro már nem tekinthető Venezuela törvényes elnökének.

Az amerikai külügyminiszter szerint a kubai biztonsági erők tagjai Maduro katona- és hírszerző tisztjeivel együttműködve súlyos emberi jogsértésekben, kínzásokban és visszaélésekben vettek részt Venezuelában.

Pompeo ezenkívül azt is Castro szemére vetette, hogy egy olyan rendszer felett őrködik, amely kubaiak ezreit veszi önkényesen őrizetbe, és jelenleg is több mint 100 embert tart fogva politikai okokból.

Noha az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének (köztük az elsők között az Egyesült Államok), más országok – például Oroszország – továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

MTI

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.