Felhívás!

Rasszista hal – írták a Kis hableány szobrára

Rasszista hal – írták a Kis hableány szobrára Külföld

Ismeretlenek megrongálták a Hans Christian Andersen meséjéből ismert kis hableánynak a koppenhágai tengerpartnál álló szobrát, és azt írták a talapzatára, hogy rasszista hal.

A rendőrségnek egyelőre nem sikerült azonosítania az elkövetőket, akik feltehetően csütörtök éjjel vagy péntek hajnalban firkálták össze a szobrot.

„Ezt rongálásként kezeljük, és vizsgálatot indítottunk” – tudatta a koppenhágai rendőrség.

A 107 éve a koppenhágai tengerpartnál álló, egy sziklán ülő hableányt formáló alkotás már korábban is többször volt rongálók célpontja. Volt, hogy bálnavadászat-ellenes és demokráciapárti aktivisták firkálták össze, és kétszer le is fejezték.

A május óta tartó rasszizmusellenes megmozdulások alkalmával többször kerültek rendbontók célkeresztjébe olyan szobrok, amelyek olyan alakokat ábrázolnak, akiknek valamilyen közük volt a gyarmatosításhoz vagy a rasszista elnyomáshoz, de a kis hableánnyal kapcsolatban ilyen felvetés korábban még nem fogalmazódott meg.

“Nehezemre esik felfogni, hogy mi lehet rasszista a Kis hableány című mesében” – adott hangot értetlenségének Ane Grum-Schwensen, a Dél-dániai Egyetem H. C. Andersen Kutatóközpontjának szakértője.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 7., 8:59
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Na ilyen a tudatlan csőcselék…a francia forradalom idején is ez ment,a tudatlanság ,a gyűlölet ,anarchia,egyházellenesség,szobordöntögetések ami a nyaktilóval csúcsosodott ki.Ahol nincs rend ,ez történik…az agyatlanok hatalmat akarnak,de nem tudják mit csináljanak vele.

 • User
  Dátum: 2020. július 7., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 6

  ‘Nehezemre esik felfogni…’Ez az őrület nem egyik napról a másikra történt!Úgy a 60-as évek végétől most meg csak hömpölyög és egyre nehezebb lesz megállítani ,mert a hülyeség ragályos és nagyon gyorsan terjed…mindig újabb és újabb mutánsokkal.Most lehet ébredezni a nagyon nagy demokráciából!