Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rabszolgaként dolgoztatják a román és a bolgár vendégmunkásokat egy németországi húsüzemben

Embertelenül kizsákmányolják a bolgár és a román vendégmunkásokat egy németországi vágóhídon – tárta fel a SAT 1 tévécsatorna dokumentumfilmje. Készítője, Jana Bernhard újságíró részleteket árult el hétfőn a bolgár Nova TV-nek a Clemens Tönnies német milliárdos birtokában lévő húsüzemről szóló film forgatásáról.

Hirdetés
Hirdetés

A Rheda-Wiedenbrückben működő vállalat 2020-ban azzal vált világszerte ismertté, hogy egy járványgóc kialakulása nyomán több mint 2000 alkalmazottját megfertőzte a koronavírus. Egyikük, egy román vendégmunkás, 2020 júniusában a Deutsche Wellének elmondta, hogy a húsüzemben a szerződés szerinti 8 óra helyett 12-13 órás volt a munkaidő, és a túlórákat nem fizették ki.

A vállalat alkalmazottait arra kényszerítették, hogy nyolcan-tízen zsúfolódjanak össze egy-egy lakásba, a szállásért pedig fejenként havi 200 eurót kellett fizetniük. ‘Munkatársaimnak feldagadt a keze, heves fájdalmakra panaszkodtak. De kölcsönösen bátorítottuk egymást’ – mesélte akkor a román vendégmunkás.

A sajtóban megjelentek hatására a húsüzem tulajdonosa nyilvánosan elnézést kért az alkalmazottaitól, azt állítva, hogy a cégénél dolgozó embereket mindennél fontosabbnak tartja.

Jana Bernhard és csapata idén ősszel annak járt utána, hogy valóban változtak-e a munkakörülmények a Tönnies húsüzeménél. Arra kértek egy kétdiplomás bolgár nőt, hogy inkognitóban álljon be dolgozni a vállalathoz, és számoljon be az állapotokról.

A SAT 1 csatorna ‘kéme’, Milena már a munkaszerződés aláírásakor rádöbbent arra, hogy a tulajdonos nem tartotta be a szavát. A dokumentum szerint ugyanis az alkalmazottaknak megtiltották az illemhely használatát munkaidőben, nem ehettek-ihattak a vállalat folyosóin, mindössze rövid szüneteket engedélyeztek számukra.

‘Olyan emberekkel is találkoztam az üzemben, akik rövid idő alatt húsz kilogrammot fogytak, mert nem volt idejük enni. A munkaszerződés akadályozta meg őket ebben. Ez törvényes, de embertelen eljárás’ – mondta el Milena a dokumentumfilmben. A vállalat egyik alkalmazottja felakasztotta magát. ‘A cég fogyóanyagként kezeli a munkavállalókat, egyszerűen eldobja őket, amikor használhatatlanná válnak’ – állapította meg a SAT 1 újságírója.

A tévéstáb a húsüzemben is forgatott. Megpróbálták szóra bírni a bolgár és a román vendégmunkásokat, akiknek azonban nem volt bátorságuk a kamerák előtt beszélni. ‘A cég visszaél az emberek tájékozatlanságával és a nyelvismeretük hiányával azért, hogy minél többet kereshessen rajtuk’ – magyarázta Jana Bernhard.

Milena szerint a balkániak ‘tökéletes rabszolgák’, olyan munkát is elvállalnak, amit a németek soha nem végeznének el. A kétdiplomás nő szerint azért kényszerülnek erre, mert a saját országukban nem tudnak a képzettségüknek megfelelő állást találni. Ráadásul a sajtó rózsaszínben tünteti fel a németországiak életét, ami vonzza őket.

Jana Bernhard elmondta, hogy Tönnies ügyvédjei egy fenyegetőző levélben megpróbálták letiltani a dokumentumfilm sugárzását, de a tévéstáb nem hátrált meg. ‘A filmnek az volt a fő célja, hogy lebontsa a hallgatás falát, eloszlassa a vendégmunkások körében létező félelmet. Németországban a munkavállalókat jogok illetik meg, de ők ezzel nincsenek tisztában’ – fogalmazott a német újságírónő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. december 29., 8:42
  ÉRTÉKELÉS: 8

  10 hónapot dolgoztam kint segédmunásként az építőiparban. Teljesen igaz amit írnak. 1200 euró túlóra díjamat nem fizettêk ki.
  Itthon sokkal jobb a helyzet.

 • User
  Dátum: 2021. december 29., 18:26
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Volt bizony és a Béke utcai „carmangeria”(húsféleség gyártó) ,majd a vágóhidi kitünő virdlit meg.parizert kédzítet ,főleg amig nem tartalmazott szójalisztet.

 • User
  Dátum: 2021. december 29., 22:48
  ÉRTÉKELÉS: 0

  €1200 az kb.6000 lej.Egy jó hentes itt is megkeresi az 5000 -et annyi munkával mint ott ….de nem kell fizetnie lakbért,saját ágyában alszik ,azt eszik amit szeret stb.
  Ezt azért csinálják mert a migrik nem akarnak dolgozni…főleg olyan v.hifakon ahol sertéseket dolgoznak fel.