Felhívás!

Pestis korabeli szokást elevenítettek fel Firenzében a koronavírus miatt

Pestis korabeli szokást elevenítettek fel Firenzében a koronavírus miatt Külföld

A szociális távolságtartás nem a koronavírus idején jött divatba: a pestisjárvány idején Firenzében úgynevezett borablakokat hoztak létre, amelyeken keresztül érintésmentesen adhatták át a borokat a vendégeknek. Így az üzlet sem sérült annyira a járvány alatt, és az emberek sem maradtak bor nélkül – írja a Daily Mail.

Ezeket a borablakokat (buchette del vino) az 1630-as években alakították ki, azért, hogy viszonylagos biztonsággal lehessen borozgatni még a pestis idejében is. A 2015-ben alapított Borablak Társaság szerint nagyjából 300 ilyen ablak maradt a városban, a nagy részüket ugyanis befalazták az 1966-os árvizek idején.

A társaság honlapján térképre rakták azokat, amelyek még mindig megvannak. Tavaly a Babae nevű étterem volt az első, ami visszahozta a borablak használatát, most, úgy tűnik, egyre többen csatlakoznak hozzá.

A pestis idején a borokat ezeken az ablakokon keresztül adták ki, a fizetséget pedig egy fémlapra kellett letenni, amit aztán ecettel azonnal fertőtlenítettek. Ma Firenzében nemcsak bort, hanem kávét és fagylaltot is lehet ezeken keresztül vásárolni.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások