Felhívás!

Több mint 7 százalékkal csökkent a hazai sörpiac március és június között

Több mint 7 százalékkal csökkent a hazai sörpiac március és június között Gazdaság

Több mint 7 százalékkal csökkent a romániai sörpiac a március és június közötti időszakban 2019 ugyanezen periódusához mérten, és a fogyasztás jelentősen elmarad az elmúlt években jegyzettnél – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Románia Sörgyártói Egyesület vezérigazgatója.

Julia Leferman szerint a világjárvány hatása a harmadik negyedévi számokon lesz a leginkább érzékelhető, sörfogyasztás tekintetében ugyanis ez az időszak számít a csúcsszezonnak. A szakember rámutatott, a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) várja a hatóságok által bejelentett beruházási programokat és az összehangolt támogatási stratégiákat, beleértve a közterületen működő teraszok kiterjesztésének, valamint a mozgó ételárusok(food truck) és mobil bárpultok elhelyezésének jóváhagyását.

Mivel a vendéglők és kocsmák két és fél hónapon át egyáltalán nem működtek, a csapolt sör előállítása teljesen leállt – mondta a szakember. Bár június 1-jétől újranyitottak a teraszok, az első félévben jegyzett 43 százalékos visszaesést nem lehet pótolni a következő hat hónapban, így ez a szegmens minden bizonnyal csökkenéssel zárja az évet 2019-hez viszonyítva.

Ugyanakkor megfigyelhető, hogy márciustól, azaz a járvány kirobbanásától kezdődően 39 százalékkal nőtt az egyszer használható üvegekben árult sör piaca a visszaváltható üveges rovására. Így az előbbi kiszerelésben eladott sörmennyiség 44 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában, utóbbi 34 százalékkal csökkent.

A különféle sörspecialitások – barna sör, szűretlen sör stb. – piaca 28 százalékkal, az ízesített söröké 6 százalékkal, az alkoholmentes söröké 19 százalékkal esett vissza az első félévben 2019-hez mérten.

Tavaly egyébként 0,4 százalékkal nőtt a romániai sörpiac, elérve a 16,8 millió hektolitert, az egy főre eső sörfogyasztás pedig 86 literre volt tehető. 2019-ben ugyanakkor a 2018-ban jegyzett 56-ról 68-ra nőtt a sörgyártók száma.

Európai uniós viszonylatban a nyolcadik helyet foglalta el tavaly Románia sörgyártás tekintetében – közölte múlt héten az Unió statisztikai hivatala.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.