Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Pandora-papírok: politikusok, milliárdosok offshore-ügyletei szivárogtak ki

Pandora-papírok: politikusok, milliárdosok offshore-ügyletei szivárogtak ki Külföld

A valaha volt legtöbb dokumentumot szivárogtatták ki nemzetközi oknyomozó újságírók fontos vezetők, politikusok, milliárdosok offshore-ügyleteiről és eltitkolt vagyonáról.

Hirdetés
Hirdetés

Az ügyben érintett többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök és Andrej Babis cseh kormányfő is. A nemzetközi oknyomozó újságírók által feltárt dokumentumok szerint Putyinnak titkos vagyontárgyai vannak Monacóban, a jövő héten választásokra készülő Andrej Babis pedig nem vallotta be, hogy egy offshore vállalat két villát vásárolt számára Dél-Franciaországban mintegy 14 millió euró értékben.

Egy másik európai politikusról, a ciprusi elnökről, Nikosz Anasztasziádészről pedig az derült ki, hogy egy általa alapított jogi vállalat egy orosz milliárdos értéktárgyait rejtette el hamis vállalattulajdonosok nevén.

Az iratokból az is kiderül, hogy a Rogán Antal jobbkezeként ismert magyar ügyvéd, Kertész Balázs is vett offshore-céget a brit-Virgin-szigeteken. Rajta kívül több kormányközeli üzletember is érintett offshore-ügyletekben a kiszivárogtatott dokumentumok alapján, köztük Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, aki korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója volt, Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, valamint Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul.

35 jelenlegi és volt politikai vezető, 100 milliárdos, valamint több mint 300 tisztviselő érintett a botrányban. A kiszivárogtatott dokumentumokat Pandora-papíroknak nevezték el.

A jordán királyról kiderítették, hogy titokban mintegy 80 millió eurót halmozott fel Egyesült Királyságbeli és amerikai ingatlanok révén.

A dokumentumok szerint az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev családja közel 600 millió euró értékben vásárolt ingatlanokat az Egyesült Királyságban.

A papírok felkutatásában több mint 650 riporter vett részt az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának koordinációjával. 12 millió dokumentumot vizsgáltak meg 14 pénzügyi vállalatról olyan adóparadicsomokban, mint a brit Virgin-szigetek, Panama, Belize, Ciprus, az Egyesült Arab Emirátusok, Szingapúr és Svájc.

A Pandora-papírok felfedik, hogyan működik egy árnyék-pénzügyi világ – írja a The Guardian- és ritka betekintést nyújt abba, hogyan működik a globális offshore-gazdaság, amely lehetővé teszi, hogy a világ leggazdagabb emberei elrejtsék vagyonukat, és egyáltalán ne fizessenek adót vagy csak nagyon keveset.

(Euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük