Felhívás!

Új párt alapítását fontolgatja Ludovic Orban

Új párt alapítását fontolgatja Ludovic Orban Románia

Ludovic Orban képviselőházi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke kijelentette, hogy mihelyt meggyőződik róla, hogy “a PNL egy üres vázzá vált, amelynek semmi köze már a történelmi párthoz”, készen áll majd egy új politikai konstrukció létrehozására, amely folytatja a párt múltját.

“Azoknak, akik jelenleg a pártot vezetik, semmi közük a Nemzeti Liberális Párthoz, azokhoz a dolgokhoz, amelyekben én hiszek. Mindig is olyan alapvető dolgokat támogattam, amelyek a Nemzeti Liberális Párt történelmének részei voltak, és amelyeket nem adhatunk fel” – fejtette ki Ludovic Orban a Realitatea Plus vasárnap esti műsorában.

Saját bevallása szerint ő “atipikus politikus”, aki kemény munkával, erőfeszítéssel és a hétköznapi emberek iránti elkötelezettséggel építette karrierjét.

“Az emberek tartanak hozzám, mellettem álltak és támogattak, mivel én is mellettük álltam” – mondta még Orban.

“A legnagyobb arcátlanság” lenne újból Cîţut javasolni miniszterelnöknek

Ludovic Orban úgy nyilatkozott, nem tartja valószínűnek, hogy a Cîţu-kormány bukása esetén ismét Florin Cîţut kérjék fel kormányalakításra, mert ez “a legnagyobb arcátlanság” lenne.

Orban kifejtette, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) statútuma értelmében a kormányfőjelöltet a párt országos vezetőtestülete nevesíti, és az államelnöknek ezt a személyt kell felkérnie kormányalakításra.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ő maga megszavazna-e egy újabb Cîţu-kormányt, Orban azt felelte, nem tartja reálisnak ezt a hipotézist, mert a jelenlegi miniszterelnök nem szerezné meg a többség támogatását. “Ha a párt vezetősége megpróbál lepaktálni a PSD-vel, én teljesen elhatárolódom ettől, és nem fogok részt venni a PSD-vel való egyezkedésben”‘ – jelentette ki.

Ludovic Orban ugyanakkor arra figyelmeztette pártbéli kollégáit, hogy először vannak olyan parlamenti politikai feltételek, amelyek előre hozott választásokhoz vezethetnek. A PNL-nek drasztikusan csökkent a népszerűsége, a bizalmatlansági indítványt támogató pártoknak viszont nőtt, így könnyen megtörténhet, hogy előre hozott választásokat szeretnének. Ezért ha olyan kormányfőjelöltet nevesítenek, akit a parlament leszavaz, könnyen elmélyülhet a politikai válság és előre hozott választásokat kell majd kiírni – mondta a PNL volt elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások