Felhívás!

Németországban csökkenthetik a fényszennyezés, hogy óvják a rovarokat

Németországban csökkenthetik a fényszennyezés, hogy óvják a rovarokat Külföld

Törvénytervezetbe foglalnák a fényszennyezés és a rovarirtó szerek használatának csökkentését Németországban a rovarpopulációk drámai csökkenésének feltartóztatására.

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a kormány kezdeményezését, amelyet Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter ismertetett. A törvényhozás elé szeptember közepén kerül majd a tervezet, amiben korlátoznák a közterek világítását naplemente és napfelkelte között, tiltanák a reflektorfények használatát, hogy így nagyobb védelmet nyújtsanak a rovarok természetes élőhelyeinek.

A rovarok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, ám Németországban számuk és sokszínűségük jelentősen csökkent az elmúlt években – olvasható a törvénytervezetben.

A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, betiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát napfelkeltétől napnyugtáig az év tíz hónapjában.

A tervezet azt is javasolja, hogy az új köztéri megvilágításokat és más kültéri fényeket oly módon tervezzék és valósítsák meg, amely minimális hatással van a növények, rovarok és más állatok életére.

A közparkokban, a vízi utak mentén öt-tíz méterre betiltanák a rovaritó szerek használatát, védenék a gyümölcsöskerteket és a rovarok más természetes élőhelyeit is.

A javasolt reformok részét képezik a német kormány általános rovarvédelmi akciótervének, amelyet múlt év szeptemberében hirdettek meg a környezetvédelmi és fajmegőrző szervezetek nyomására.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások