Felhívás!

Megkezdődött a jelöltállítás az önkormányzati választásokra

Megkezdődött a jelöltállítás az önkormányzati választásokra Románia

Megkezdődött pénteken a jelöltállítás a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokra – közölte az állandó választási hatóság.

A jelöltek augusztus 18-áig iktathatják a területileg illetékes választási bizottságnál az indulásukhoz szükséges iratokat, köztük a jelöltségüket támogató polgárok aláírásait.

Júniusban kellett volna önkormányzati választásokat tartani, de a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba az a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat.

A jogszabály lerövidítette a választási előkészületek időtartamát és felére csökkentette a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. A jelöltségek beiktatásához most először elektronikus formában gyűjtött aláírásokat is fel lehet használni a hagyományos papír alapú aláírások mellett vagy helyett. Az aláírások hitelességéért a jelölt vállal felelősséget.

Ugyancsak pénteken kezdődött a választási szövetségek bejegyzésének időszaka, amely augusztus 11-éig tart.

Az egyfordulós önkormányzati választásokon az Európai Unió Romániában élő polgárai arról döntenek, kire bízzák az ország csaknem 3200 településének és 41 megyéjének vezetését. Szeptember 27-én mintegy 45 ezer önkormányzati tisztségviselőt – polgármestert, megyei tanácselnököt, települési, illetve megyei önkormányzati képviselőt – választanak meg.

Romániában jelenleg több mint háromszor annyi aktív koronavírus-fertőzöttről tudnak, mint a járvány áprilisi tetőzése idején, amikor az önkormányzati választások elhalasztásáról döntöttek. A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt jelöltjeként tavaly újraválasztott Klaus Iohannis államfő azonban nem szívesen halasztaná el ismét az önkormányzati voksolást.

A legtöbb polgármesteri és parlamenti mandátummal rendelkező, de tavaly ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Pártban (PSD) azonban ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek – a fertőzésveszélyre hivatkozva – az önkormányzati választások újbóli elhalasztását szorgalmazzák. A PSD ellenzéki státusától, a népszerűtlen kormányzati intézkedések bírálatától népszerűsége növekedését reméli. A választások időpontjáról most már nem a kormány, hanem a parlament hivatott dönteni, ahol a PSD van többségben.

(Agerpes)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.