Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Musk újabb tízezer Starlink terminált szállít Ukrajnának

Musk újabb tízezer Starlink terminált szállít Ukrajnának Külföld

Elon Musk amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne – közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

„A SpaceX és Musk gyorsan reagálnak a problémákra, és segítenek nekünk” – idézte a hírügynökség kedden az ukrán minisztert. Fedorov elmondta, hogy közvetlenül tárgyalt Muskkal. „Arról biztosított minket, hogy folytatja Ukrajna támogatását. Amikor legutóbb tömeges áramkiesés volt nálunk, még aznap írtam neki, ő azonnal reagált, és már tett is bizonyos lépéseket” – mondta Fedorov.

A miniszter szerint a következő hónapokban Ukrajna tízezer Starlink terminált fog kapni, amelyek internetes jeleket küldenek műholdon keresztül. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az ukrán hatóságok eddig már 22 ezer Starlink terminált kaptak – hangsúlyozta Fedorov, hozzátéve, hogy az új szállítmányról még nem írták alá a szerződést.

Mindazonáltal – mondta – több európai uniós ország kész finanszírozni a Starlink terminálok szállítását, így eddig a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Ami a jövőbeni szállítmányokat illeti, finanszírozásukhoz további segítséget kell találni – tette hozzá.

Elon Musk február végén közölte, hogy hozzáférést biztosít globális Starlink műholdas kommunikációs rendszeréhez Ukrajna területén, és elküldte oda első termináljait. Október közepén arról tett bejelentést, hogy nem tudja a végtelenségig finanszírozni a Starlinket Ukrajnában, de később mégis azt közölte, hogy folytatja az ukrajnai finanszírozást, tekintet nélkül pénzügyi veszteségeire.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük