Felhívás!

Megkezdődött a Székely Nagyvásár Budapesten

Megkezdődött a Székely Nagyvásár Budapesten Külföld

A mai korhoz igazodó eseményekre van szükség ahhoz, hogy a magyarság természetes összetartozását a mostani körülmények között is megélhessük, ilyen rendezvény a Székely Nagyvásár, amely egyúttal az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatát erősíti – hangsúlyozta Varga Mihály a III. Székely Nagyvásár megnyitóján, pénteken Budapesten.

A november 22-24. között a Bálna Budapest Rendezvényközpontban megrendezett vásárt a pénzügyminiszter olyan eseménynek nevezte, amely évről évre teret biztosít Erdély kultúrájának és népművészeti termékeinek a bemutatására.

Varga Mihály kiemelte: a kormányzat a kezdetektől fogva úgy ítéli meg, hogy segíteni kell a határon túli magyarság megerősítését, hogy a külhoni magyar közösségek újabb és újabb generációjának tagjai saját szülőföldjükön maradjanak, és ott találják meg a számításukat. Ez Magyarország, az egész magyar nemzet érdeke – mondta.

A miniszter szerint a harmadik alkalommal megrendezett Székely Nagyvásár tovább erősíti a magyarság összetartozását, szorosabbra fűzi a már meglévő barátságokat és lehetőséget ad újak megszületésére, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a magyarországi és erdélyi kis- és középvállalkozások között további kapcsolatok épüljenek ki.

Kitért a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programra, amelyben a kormány jelentős forrásokat biztosít a  külhoni magyar vállalkozások számára fejlesztési terveik megvalósításához, ezáltal a helyi kötődések erősítéséhez. A kabinet szakmai partnere ebben a munkában a Design Terminál, az elmúlt években együtt végezték a Kárpát-medencében a külhoni magyar vállalkozók szakmai képzését, illetve mentorálását.

Emellett a kormány 2012 óta tematikus éveket hirdet meg, amelyek keretében a határon túli magyarság egy-egy kiemelt célcsoportjának támogatását helyezi a fókuszba. A kabinet 2016-ban, a külhoni magyar fiatal vállalkozók évében kezdte meg az ottani vállalkozókkal való együttműködést, amelyet 2017-ben a külhoni magyar családi vállalkozások éve követett, 2018 a külhoni magyar családok éve volt, és 2019-ben, a külhoni magyar gyerekek éve programban is folytatták a vállalkozások támogatását – ismertette.

Varga Mihály leszögezte: amíg Magyarországon a mostani kormány van hatalmon – a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával -, addig a határon túli magyarok biztosak lehetnek abban, hogy számukra az erkölcsi, politikai és anyagi támogatás biztosított lesz.

Elmondta, hogy az elmúlt három évben 460 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításához járult hozzá a kormány több mint 2 milliárd forinttal, Erdélyben több mint 200 fejlesztést támogatott 1 milliárd forintot meghaladó összeggel.

A Székely Nagyvásár – hasonlóan a 2015 óta megrendezett Székely Fesztiválhoz – a Hargita, Kovászna és Maros megyéből érkező mintegy száz vállalkozó 1500 termékét kínálja, emellett kulturális és művészeti bemutatók is várják az érdeklődőket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.