Felhívás!

Manfred Weber három feltételt szabott a Fidesznek az EPP-ben maradáshoz

Manfred Weber három feltételt szabott a Fidesznek az EPP-ben maradáshoz Külföld

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről.

Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő, hírportálján kedd este ismertetett interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke “azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja “a Soros György által támogatott” Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény “ismét ki tud adni amerikai diplomákat” a magyar fővárosban.

Manfred Weber kiemelte, “még ebben a hónapban” világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között. Mint mondta, tesz “egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben”, de a kereszténydemokrácia értékei “nem képezhetik alku tárgyát”.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) egykori elnöke, Helmut Kohl néhai német kancellár életművéről szólva leszögezte: “Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét”. Helmut Kohl nem a “félelemkeltés politikai stílusát” követte, és “egyetlen központi értéket sem adott volna fel” – jelentette ki az EPP csúcsjelöltje.

Hangsúlyozta, hogy a demokratikus elvek és a politikai stílus döntő fontosságú kérdéseiről van szó. Orbán Viktornak változtatnia kell álláspontján és ki kell fejeznie “az EPP iránti megbecsülését” – mondta Manfred Weber.

Juncker: Ami sok, az sok

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak megerősítette korábban ismertetett álláspontját, miszerint a Fidesznek nincs helye az EPP tagjainak sorában. “Ami sok, az sok” – fogalmazott a luxemburgi konzervatív politikus, kiemelve, hogy “aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy szeretne-e továbbra is az EPP-s klub tagja lenni”.

Aki ilyet tesz, az nem tartozik többé ebbe a klubba – fejtette ki Jean-Claude Juncker. Mint mondta, már hónapok óta jelezte, hogy az EP-választáson az EPP “legnagyobb problémája” Orbán Viktor lesz. Az EPP ugyan köthet kompromisszumokat a Fidesz tagságának ügyében, de ez “nem növelné választási esélyeit” – jegyezte meg Jean-Claude Juncker.

Az Osztrák Néppárt is támogatja Weber feltételeit

Támogatásáról biztosította a Manfred Weber által ismertetett feltételeket  a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP).

Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy – mint fogalmaztak –  teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. “Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek”  –  utalt rá  a három osztrák néppárti politikus.

“Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog” – idézte az APA  Sebastian Kurz kancellárt.

“Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal  politizáljon” – hangoztatta az APA szerint  Ottmar Karas.  “Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást” – fűzte hozzá.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 6., 20:39
    ÉRTÉKELÉS: 0

    És akkor mi van ha kizárják? Nem fog a nap eléggé sütni? Nem lesz este vagy világosság? Olvastam milyen pártok szólaltak meg …kereszténydemokraták, keresztény szocialisták,konzervatív új demokrácia párt,demokratikus és szociális néppárt … csak nekem tűnnek ellentmondásosnak ezek a pártok?keresztény az nem szocialista, nem demokrata hanem keresztény, semmi több és a kereszténység szabályok szerint működik szerintem. A Weber is megéri a pénzét, Merkelné tanítványa, amikor kellett akkor tudott Orbánban bízni.Amikor Orbánt mocskolták a parlamentben és olyan beszédet engedtek meg maguknak amit az itteniek azért még a kocsmában sem, senki nem háborodott fel.Gondolom sokan látták amikor a holland politikus magából kikelve üvöltött Orbánnak .Úgy félnek Orbántól mint boszorka a kemencétől, vámpír a fokhagymától.