Felhívás!

Az RMDSZ nem támogatja Tudorel Toadert az egyszerű indítvány szavazásán

Az RMDSZ nem támogatja Tudorel Toadert az egyszerű indítvány szavazásán Románia

Az RMDSZ parlamenti képviselői ezúttal nem fogják támogatni Tudorel Toader igazságügyi minisztert az ellene benyújtott egyszerű indítványról való szavazáskor – közölte kedd este Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Kelemen a román közszolgálati televíziónak nyilatkozta kedd este, hogy ezúttal az igazságügyi miniszter nem fogja a szövetség törvényhozóinak támogatását élvezni.

“Nem fogjuk támogatni ezúttal Toader urat. Ez egy egyszerű indítvány, a parlament lehetősége, hogy ellenőrizze a kabinet valamely miniszterének tevékenységét. A kollégáim holnap reggel (szerdán – szerk. megj.) gyűlést tartanak, de nem fogjuk támogatni ilyen körülmények között Toader urat. Az egyszerű indítványban sok minden van, amivel én nem értek egyet, de a sürgősségi kormányrendelet kérdésében semmiféle észszerű érvünk nincs (…), az igazságügyi rendszerben nem tartható fenn ez az állapot” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Kelemen felidézte, hogy az RMDSZ teljes meggyőződéssel támogatta az igazságügyi rendszer átszervezésének azokat a részeit, amelyek a bírák és ügyészek karrierjének szétválasztására vonatkoztak. “Az igazságügyi miniszter nem jött a parlamentbe, nem foglalt állást az ügyben, annyit mondott, hogy a parlament a jogalkotó, a minisztérium nem szól bele, ez a parlament dolga. Erre három héttel ezelőtt arra eszmélünk, hogy hirtelen az igazságügyi minisztérium és a kormány jogszabályt hozott és mindent visszafordított, amit mi hoztunk. (…) Egyszercsak Toader úr lett a jogalkotó a parlament helyett. Ma megint azzal szembesültünk, hogy változik a 7-es kormányrendelet, visszaállították az eredeti változatot. (…) Nem lehet így tekinteni ránk, mintha hiába beszélnénk, hiába dolgoznánk, mintha egyszerűen valakinek a hasznos idiótái lennénk” – fogalmazott Kelemen a TVR műsorában.

A Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványről szerdán szavaz a parlament.

Márton Árpád: a független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat

A független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat- hangoztatta Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány keddi vitáján.

Márton Árpád azt válaszolta az indítványban feltett kérdésre: hogy “nem érezik jól magukat” sem akkor, amikor alapvető jogaik és szabadságaik veszélyben vannak, sem az új törvénymódosítások után, sem a titkos protokollumok és alkotmányellenes lehallgatások kapcsán, sem amiatt, hogy nem ültették gyakorlatba az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvet, sem akkor, amikor az általuk képviselt kisebbséget “nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik”.

A képviselő szerint a független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat, és ezek a bírákra és ügyészekre is érvényesek, mert “ők sem lehetnek a törvény fölött”.

Emlékeztetett: az RMDSZ mindig is ellenezte, hogy a kormány sürgősségi kormányrendeleteket adjon ki, és azt mondta, hogy nem érthetnek egyet azzal, hogy miután szétválasztották a bírák és ügyészek karrierjét, ettől eltekintsenek a magas rangú ügyészek kinevezésekor. Megjegyezte, hogy a vonatkozó törvény vitájakor a most ehhez ragaszkodó ellenzék nem értett egyet a karrierek szétválasztásának szükségességével.

Úgy vélte: szerencsés lett volna, ha a miniszter rész vesz az igazságügyi törvények parlamenti vitáján.

Kifejtette: az RMDSZ nem ért egyet a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály megszüntetésével, főleg az után, hogy az ügyosztály főügyészének nyilatkozatából kiderült, hogy miként befolyásolta a bírósági döntéseket az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keretében működő hasonló alosztály, ami “megengedhetetlen egy igazi jogállamban”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.