Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magasabb lett az Etna, mint valaha

Magasabb lett az Etna, mint valaha Külföld

Magasabb lett a szicíliai Etna tűzhányó, mint bármikor, délkeleti krátere már 3357 méter – jelentette be a vulkánokat figyelemmel kísérő olasz tudományos intézet.

Hirdetés
Hirdetés

Hat hónapnyi vulkanikus tevékenység alatt tovább nőtt Európa legmagasabb működő tűzhányójának legfiatalabb és legaktívabb krátere – idézte a The Guardian online kiadása a szicíliai Cataniában lévő Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet közleményét.

Műholdfelvételek elemzésével és feldolgozásával megállapították, hogy a délkeleti kráter már sokkal magasabb, mint „bátyja”, az északkeleti kráter, amelyik negyven éven át volt az Etna vitathatatlanul legkiemelkedőbb csúcsa – írták. A február közepe óta történt nagyjából ötven hamu- és lávakitörés a tűzhányó körvonalainak feltűnő átalakulásához vezetett.

Az északkeleti kráter 1981-ben érte el 3350 méteres rekordmagasságát, ám széleinek beomlása miatt 2018-ban már csak 3326 méter volt. A szicíliai kormány júliusi becslése szerint eddig 300 ezer tonna hamut takarítottak el. A hamu károsítja a környező területek termését, belepi a települések utcáit, lassítja a forgalmat.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük