Hirdetés
Hirdetés

Luxusétterem a világ végén

Luxusétterem a világ végén Külföld

Ma már nem elég a gasztronómiai élmény, valami pluszt is kell adni annak az étteremnek, amely ki akar tűnni a tömegből. Nos, a Koksnak ez maradéktalanul sikerült, hiszen a Feröer-szigetek első Michelin-csillagos étterme alighanem a világ legfélreesőbb fine dining egysége is.

Azt szokták mondani, hogy az igazán emlékezetes élmények azok, melyekért erőfeszítéseket kell tennünk. Ha ez tényleg így van, akkor a Feröer-szigeteken található Koks étterem vendégeinek teljes bizonyossággal meghatározó élményben van részük. Az étterem ugyanis szinte szó szerint a világ végén található. Eleve az Izland és Norvégia között fekvő Feröer-szigetek is eléggé félreeső hely, de az étterem még ezen belül is messze van minden főúttól.

„A Koks egy völgyben fekszik, távol a főbb útvonalaktól. A természet szinte érintetlen és nagyon vad körülöttünk” – mondta Poul Andrias Ziska főszakács a CNN-nek.

Az időjárást is nehéz lenne barátságosnak nevezni, szinte állandó a nagy szél, nem egyszer előfordult már, hogy az étterem egyes részeit a szó szoros éttermében belefújta a tengerbe. 

„Teljes élményt kínálunk. Úgy értem, a vízen érkeznek meg a vendégek, akiket aztán autóval hozunk fel az étterembe. Nincsenek fények, nincsenek más autók. Embert sem látsz, csak a vendégek vannak ebben a kis házban, ami szerintem megalapozza a hangulatot. Szóval nem csak az étel minősége kell miatt megbízni bennünk” – tette hozzá Poul Andrias Ziska.

Mivel a Feröer-szigetek 99%-a óceán, nem csoda, hogy a menü nagy része a tengerből származik, és szinte minden más is helyi alapanyag. Vannak köztük kifejezetten izgalmasak is, mint a sellőkagyló. A sellőkagylóról annyit érdemes megjegyezni, hogy az egyik leghosszabb életű állat a Földön, nem ritka a 200 évesnél idősebb példány, de találtak már belőle 500 évest is. „Csak mi és a tudósok használják fel, legalábbis tudomásom szerint” – büszkélkedett egyik különlegességükkel a főszakács.

Az étterem mellett található egy kisebb ház is, ahol a húsokat fermentálják (érlelik) bármilyen adalékanyag hozzáadása nélkül. A Koks 17 fogásos menüt kínál, persze a fogások csak kóstolásnyi adagok, de olyan különlegességek akadnak köztük, mint a tengeri sün, a mezei sóska vagy a szélben szárított birka.

„Úgy érzem, így merészebbek lehetünk, mint ha csak három fogást kínálnánk. Néhány vendég számára mindez nyilván nagy kihívás, hiszen egyik-másik étel alapanyaga olyan, mintha még élne” – vázolta Poul Andrias Ziska.

(elet-erzes.blog.hu/CNN)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük