Hirdetés
Hirdetés

Kritikus a helyzet Ausztriában a rendkívüli időjárás miatt

Kritikus a helyzet Ausztriában a rendkívüli időjárás miatt Külföld

Továbbra is kritikus a helyzet Ausztria második legnagyobb tartományában, Stájerországban és Karintiában a  rendkívüli időjárás, a havazás, illetve a nagymennyiségű eső miatt.  Egy férfi életét vesztette, többen megsérültek a földcsuszamlások következtében és a lezúduló kőlavinától.

Hirdetés
Hirdetés

Karintia egyik településén, Bad Kleinkirchheimben hétfőn egy lakóházat talált el a kőlavina; a lezúduló nagy mennyiségű kő az épület egy részét leszakította. A benne lakó 79 éves férfi életét vesztette. A lavinaveszély miatt a szomszédos házakból kiköltöztették a lakókat. A Salzburg tartománybeli Bad Gasteinben pedig éjszaka zúdult kőlavina egy lakóházra; magával sodorta az épületet, melynek maradványai egy alacsonyabban fekvő házra zúdultak. A két épületben egy-egy nő lakott; őket a tűzoltók szabadították ki a romok alól.

A Stájerországban található Stadl-Predlitz településen hétfőre virradóra a fenyegető földcsuszamlások és a nagy mennyiségű talajvíz miatt ötven embernek kellett elhagynia otthonát. A  körzetet katasztrófaterületté nyilvánították. A község kisvasútja sem működik; a sínekben több száz méteres szakaszon jelentős kár keletkezett. Stájerország Murau kerületében múlt szerdán vált kritikussá a helyzet, a kidőlt fák villanyvezetékeket szakítottak le, így háztartások maradtak áram nélkül. Stadl-Predlitzben és környékén a tűzoltók 36 órán át megszakítás nélkül teljesítettek szolgálatot, hogy felszámolják a károkat.  

Tirol egyes részeiben a nagyfokú lavinaveszély miatt is 4-es fokozatú riasztás van érvényben. Kelet-Tirolban továbbra is feszült a helyzet az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt; hétfőn még 1.900 háztartás volt áram nélkül. Helikopterekkel mérték fel a károkat, és tisztították meg a fák ágat a rájuk nehezedő hótól; az iskolák egy részében pedig folytatódott a tanítás.

Ausztria nyugati és déli részében több szakaszon nem közlekedtek a távolsági, illetve a helyi vonatok. A Mallnitz és Böckstein közötti alagutat lavinaveszély miatt lezárták az autóforgalom elől. Lienz és az olaszországi San Candido/Innichen között továbbra sem közlekednek a vonatok; mivel a felső vezetékek mellett a sínpálya is jelentős károkat szenvedett. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint a kelet-tiroli Drau-völgyben a  vasúti közlekedés november végéig szünetel.

A meteorológiai szolgálat (ZAMG)  ismét havazást jósolt Ausztria déli részében; de szerdától várhatóan ismét enyhül az idő. Az elmúlt három napban Karintia északi, Tirol déli, valamint Salzburg tartomány déli részében helyenként két-háromszáz milliméteres csapadék is felhalmozódott; ekkora mennyiségű csapadék Lienz térségében például csak fél évszázadonként fordul elő.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük