Felhívás!

Jövő júliusban kezdődik az egyszer használatos műanyagok kivezetése Magyarországon

Jövő júliusban kezdődik az egyszer használatos műanyagok kivezetése Magyarországon Külföld

Magyarországon fél évet késik, így 2021 eleje helyett a jövő nyáron kezdődik az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése a Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásaival összhangban – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László hangsúlyozta: az akciótervvel összhangban megkezdték a hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához szükséges intézkedések kidolgozását.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása ezzel szemben már az idén, július 1-én megkezdődik. Ekkor kezd el működni a hulladékgazdálkodási hatóság is, amelynek feladata lesz az ágazat ellenőrzése.

Palkovics László kilátásba helyezte, hogy gyökeresen átalakítják a műanyagpalackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszerét, és lehetővé teszik visszaváltásukat. A tesztidőszak szintén egy év múlva kezdődik.

Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslat kapcsán az ITM államtitkára elmondta: az iparági szereplők támogatását bíró átütemezés több felkészülési időt biztosít a technológiaváltáshoz. Ezt anyagiakkal is ösztönözik. Ezáltal elkerülhető, hogy a hazai műanyagipari vállalatok működése ellehetetlenüljön – hangoztatta Boros Anita.

A kormány eredetileg 2021 január elsejével tervezte betiltani a vékony nejlonzacskók forgalmazását és használatát.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.