Felhívás!

Muskátli vagy gépfegyver az ablakban?

1991. február 25-én Budapesten, a Duna szállóban a volt szocialista országok képviselői kimondták a Varsói Szerződés katonai struktúráinak a felszámolását, majd július elsején Prágában hivatalosan is eltemették a kommunista világ harcias szerződését. Amely, ne feledjük, a NATO ellensúlyozásaként jött létre.

1991 áprilisában Iliescu elnök aláírta a román–szovjet államközi alapszerződést. A 4. paragrafus megszabta, a felek nem fognak egymással ellenséges szövetségbe belépni, és területüket, eszközeiket nem engedik át a másik fél elleni támadásra sem szervezkedésre.(Magyarán: nem NATO tagság).

Lett belőle haddelhadd. Magára zúdította a liberális ellenzék szidalom özönét. Ha netán hadat üzent volna a keleti szomszédnak, nemzeti hősként ünnepelték volna. Miért ne, volt még raktáron néhány cugiri puska, és elő lehetett volna venni a Ceaușescu-szónoklatból a félszájú megjegyzést, hogy Romániának nukleáris fegyvere van, Gorbacsov biztosan összecsinálta volna magát a rémülettől. Szerencséjére tiszta maradta a gatyája, mert a román parlament nem szavazta meg a szerződést, a dicső Szovjetunió pedig dicstelenül eltűnt a színpadról.

Na már most, nézzük a dolgokat. Ha nekem van egy házam, és velem szemben a Bakuri család lakik, aki a tőlem egy mérföldre lakó Bikura család nagy ellensége, és én bérbe adom Bikuráéknak az egyik szobámat, sőt, megengedem neki, hogy az ablakba egy gépfegyvert állítson Bakuriékra irányítva, vajon ha a két forrófejűre rájön a dili hopp, és összeverekednek, Bakuri nem fogja-e először az én házamat szétlőni?
Ja, elfelejtettem mondani, a címem Deveselu 13/B.

Komolyra fordítva a szót. Sok őrület mellett Ceaușescu elévülhetetlen érdeme volt, hogy ellenállt a hidegháborús retorikának és a fegyverkezési hajszának, és az el nem kötelezett államok felé kacsintgatott. Nos, mondják, hogy a NATO-tagság biztonságot jelent (ki ellen), meg hogy ezért jönnek a befektetők (komolyan)? De elmegy a nagy pénz kötelező fegyvervásárlásra, és a kötelező oroszellenesség nevében le kell mondjunk a gyakran sokkal előnyösebb üzletekről, lásd kőolaj, földgáz.

És persze, imádkozhatunk, hogy Bakuri meg Bikura időben vegye be a gyógyszerét, mert ha nem, jaj nekünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.