Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hóviharok dúlnak az Egyesült Államok nyugati tagállamaiban

Hóviharok dúlnak az Egyesült Államok nyugati tagállamaiban Külföld

Hóviharok dúlnak az Egyesült Államok nyugati tagállamaiban, Montanában a kormányzó szükségállapotot hirdetett vasárnap este.

Hirdetés
Hirdetés

Az Egyesült Államok több északnyugati és nyugati tagállamában dúlnak hóviharok.

Az erős széllökésekkel kísért sűrű hóesés nyomán helyenként méteres hó és köd borítja Washington államot, Oregont, Idahót, Montanát, Kalifornia egy részét, Nevadát és Utah-t is. A heves szél sok helyen fákat döntött ki és villamosvezetékeket szakított le. Több települést elzárt a hó, az utak járhatatlanok, az áramszolgáltatás megszűnt.

„Példa nélküli ez a téli vihar szeptemberben” – fogalmazott Steve Bullock, Montana kormányzója. Washingtonban, Oregonban, Idahóban és Montana egy részén hétfőn zárva tartanak az iskolák.

A meteorológusok előrejelzései szerint a korai tél a hét közepéig még kitart, sőt hétfőn várhatóan még hevesebb havazásra kell számítaniuk az ott élőknek. 

Montana államban a meteorológusok szerint néhány óra alatt akár 80 centiméternyi hó is eshet, a hegyekben pedig ennél is többre, másfél méterre számítanak. Ehhez pedig rekordhideg is párosulhat. A hatóságok azt kérték, senki ne induljon útnak az ítéletidőben.

Vastagon belepte a hó szombaton Montana államot, a közlekedés órákra megbénult. Nem ritka errefelé a havazás ilyenkor, de idén nagyon korán köszöntött be a tél, a közeli Sziklás-hegységben akár másfél méteres hó is eshet. A szakemberek azt tanácsolják, senki ne induljon útnak a rossz időben.

Az előrejelzések hatalmas hóviharokra figyelmeztetnek, még a városban is 80 centiméter hó hullhat – közölte a helyi seriff-helyettes.Ha az előrejelzések pontosak, a következő napokban 80 éves hideg- és hórekord dőlhet meg az Egyesült Államok északnyugati részén. Az ítéletidő csaknem 10 millió amerikait érint.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük