Felhívás!

Hivatalosan is beiktatták az új maláj uralkodót

Hivatalosan is beiktatták az új maláj uralkodót Külföld

Hatvanadik születésnapján hivatalosan is beiktatták tisztségébe Malajzia 16. királyát, Sultan Tengku Abdullahot kedden. Koronázási beszédében Abdullah szultán a rasszista indíttatású konfliktustól óvott. A rasszok közötti feszültség szítása szerinte olyan, mintha valaki a tűzzel játszana, amely az egész falut leégetheti.

Abdullah tőrrel felövezve, hagyományos maláj viseletben jelent meg a koronázási szertartáson, amelyet a királyi palota tróntermében tartottak. A ceremónián a kilenc maláj uralkodói ház tagjai, politikai vezetők és külföldi királyi családok tagjai – köztük a brunei szultán és az Egyesült Arab Emírségek koronahercege – vettek részt.

Abdullah szultánt januárban választották meg, miután elődje, V. Muhammad két év uralkodást követően váratlanul lemondott. A muszlim többségű délkelet-ázsiai ország történetében ez volt az első alkalom, hogy egy király lemondott.

A hivatalos indoklás szerint V. Muhammad egészségügyi okokból távozott a trónról, míg a híresztelések szerint feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt. Malajzia 1957-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, és azóta alkotmányos monarchia, ahol – a világon egyedülálló módon – választják az uralkodót. A többnyire protokolláris feladatokat ellátó királyt a királyi tanács választja meg ötéves időtartamra a monarchikus tagállamokat vezető uralkodóházak tagjai közül.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.